Animale de companie

#plimbare #caini #dresaj

Cele mai eficiente tehnici de dresare a cainilor

Desi tot mai multe persoane opteaza pentru a-si dresa cainele acasa, fara a apela la ajutorul unui dresor , putini dintre acestia stiu ca exista mai multe tehnici de dresaj pe care le pot aplica. Este foarte important ca stapanul unui caine sa stie aceste tehnici pentru a o putea alege pe cea la care cainele raspunde cel mai bine. Iata care sunt cele mai utilizate tehnici de dresaj.

 

1 Dresarea intr-un spatiu inchis

 

Sursa: www.mccanndogs.com

Dresarea intr-o incapere inchisa este eficienta in special in cazul cainilor care sunt distrasi foarte usor de persoanele sau animalele din imprejurimi. Dresandu-l intr-o incapere inchisa, cainele va fi mult mai atent si mai receptiv la orele de dresaj.

Totodata, dresand cainele in interior ai posibilitatea de a-i corecta mersul mult mai usor, daca acesta nu este obisnuit sa mearga corect in lesa. Profita de spatiul limitat pe care il ai in interior pentru a-l invata sa mearga langa tine. Poti face acest lucru folosind obstacole pozitionate in locurile in care acesta nu are voie sa mearga. In exterior este mult mai greu sa corectezi mersul cainelui, deoarece acesta este atras de obiectele din jur, iar spatiul ii permite sa mearga in directiile dorite.

 

2 Folosirea clicker-ului

 

Sursa: www.dotubo.com

Comunicarea dintre stapan si caine este foarte importanta in timpul orelor de dresaj. Fa acest lucru folosind un clicker. De fiecare data cand cainele face ceva bine, apasa pe clicker. Acesta va invata rapid ca sunetul clicker-ului inseamna ca a facut ceea ce trebuie, iar lipsa acestuia ca a gresit.

Pentru a-l motiva si pentru a-l invata mai rapid cu functionalitatea clicker-ului, ofera-i de la inceput mici recompense.
Avantajul clicker-ului este faptul ca un caine va sti pas cu pas daca face ceva bine. Chiar daca acesta nu duce comanda la bun sfarsit insa progreseaza, apasa o singura data pe clicker pentru a-l stimula. La sfarsitul exercitiului apasa pe clicker de trei ori simultan pentru ca acesta sa stie ca exercitiul s-a terminat si a facut ceea ce trebuie. Da-i apoi o mica recompensa.

Multi stapani au probleme in timpul dresarii animalului, deoarece nu comunica destul cu acesta. Comunicarea nu trebuie neaparat sa fie verbala. Clicker-ul sau alte metode alternative pe care le ai la indemana ( clopotel , chei etc) sunt de mare ajutor in aceste situatii.

 

3 Acordarea recompenselor

 

Sursa: www.pets.iloveindia.com

Acordarea recompenselor este una dintre cele mai utilizate tehnici. Cu toate acestea exista persoane care nu folosesc aceasta tehnica in mod adecvat, dand animalului prea multe recompense.

Aceasta tehnica este indicat sa o foloseasca doar persoanele care au suficient timp la dispozitie pentru a supune cainele exercitiilor fizice, prevenind astfel acumularea grasimii. Chiar si in aceste conditii este foarte important ca recompensele acordate sa fie mici (maxim 2 cm). De asemenea, in cazul in care optezi pentru aceasta tehnica de dresare a cainelui este indicat sa-l dresezi inainte de masa. Dupa dresaj, scade portia de mancare in functie de numarul de recompense pe care i le-ai acordat. In acest fel vei preveni acumularea kilogramelor in plus.

Recompensele au rolul de a motiva cainele intr-un mod placut sa aculte comenzile. Daca acestea sunt acordate corespunzator pot fi foarte eficiente. Este foarte important insa sa nu faci abuz de ele. De asemenea, este indicat ca pe parcursul orelor de antrenament sa scazi frecventa acordarii acestora, deoarece daca dupa perioada de dresaj le elimii complet, este foarte probabil ca animalul sa nu mai asculte comenzile.

 

4 Ignorarea animalului

 

Sursa: www.dogloversmanual.com

Aceasta este o modalitate utila de a schimba comportamentul animalului, fara a fi nevoie sa-l dresezi. Desi este o metoda eficienta poate fi greu de urmat de anumite persoane. Aceasta tehnica consta in ignorarea totala a animalului: nu vorbi cu el, nu-l atinge si nu te uita in ochii lui.

Aceasta metoda este eficienta in cazul cainilor care incearca sa capte atentia stapanului printr-un comportament inadecvat precum latratul sau saritul in brate, insa numai atata timp cat acesta nu face stricaciuni in casa.

Foloseste aceasta tehnica de dresaj pana cand animalul se linisteste. Cand cainele s-a calmat acorda-i atentia de care are nevoie si lauda-l ca este cuminte. Cainele va invata astfel ca nu este necesar sa latre sau sa se agite pentru a primi atentie, ci din contra trebuie sa stea cuminte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului