Animale de companie

#dresaj #animale #caini

Ce trebuie sa stii despre dresajul unui caine

Dresarea cainelui poate fi un mod placut de a petrece timpul liber atat pentru stapan cat si pentru animal. Exista diferite metode de dresaj ce pot fi aplicate in functie de caracteristicile fiecarui caine in parte. Diferenta majora este data de recompensele oferite: gustari , sunete, cuvinte de lauda etc. Motivele principale de dresaj:

  • concretizarea unui comportament pe care cainele il considera dificil;
     
  • depasirea anumitor bariere ce tin de frica sau neputinta de a face un anumit lucru;
     
  • definitivarea unui truc pe care animalul il stie deja (de exemplul animalul tau a invatat deja sa asculte cmanda „Sezi” insa vrei sa fie mai rapid);
     
  • determinarea cainelui sa incerce lucruri noi si sa gandeasca cum sa rezolve anumite probleme.



Reguli generale

 

Sa antrenezi cainele nu este insa cel mai usor lucru in lume. Ai nevoie de multa rabdare si de minime cunostinte despre sedintele de dresaj:

1. Un caine poate fi antrenat la orice varsta, insa se recomanda ca antrenamentele sa se inceapa cand animalul este inca pui, deoarece este mult mai receptiv.

2. Este foarte impotant ca inainte de a incepe antrenamentele sa castigi increderea animalului.

3. Alege o ora potrivita pentru antrenare, pe care sa o poti respecta de fiecare data. In acest fel cainele isi va forma in timp o ruina zilnica. De asemenea, este indicat ca antrenamentele sa aiba loc in exteriorul casei, insa opteaza pentru o zona linistita. In cazul in care mergi cu patrupedul intr-un parc in care sunt multi copii sau alti stapani care-si plimba patrupedele, atentia cainelui tau va fi usor distrasa.

4. Pe parcursul antrenamentelor, ofera-i cainelui pauze scurte, in care sa se recreeze. Daca il soliciti foarte mult, acesta nu va mai acorda atentie exercitiului de dresaj.

5. Nu insista sa il inveti mai multe comenzi in acelasi timp. Ai rabdare pana cand acesta invata foarte bine o comanda dupa care poti incerca sa-l inveti o alta comanda. De asemenea, nu uita ca o sedinta de antrenament nu trebuie sa dureze mai mult de 30-40 minute. Pentru ca antrenamentele sa aiba efect sedintele trebuie reluate zilnic.

Nu uita! Cainii sunt diferiti, nu doar ca aspect si dimensiuni, ci si ca temperament . Asadar inainte de a incepe sa-l antrenezi trebuie sa-i intelegi comportamentul si sa-i cunosti nevoile. Iata care sunt cele mai intalnite modalitati de antrenare a cainelui.

 

Cele mai cunoscute metode de dresaj

 

1Prin recompensa


Recompensarea cainelui in timpul antrenamentului este una dintre cele mai populare si cunoscute metode de antrenare. Dresajul ce se foloseste de gustarile preferate ale patrupedului va da rezultate foarte bune in majoritatea cazurilor.

Inainte de inceperea antrenamentului ia cu tine gustarile preferate ale animalului. Acestea pot fi formate din biscuiti speciali pentru caini sau hrana uscata. In cazul in care optezi pentru biscuiti rupe-i in bucatele mai mici pentru ca animalul sa beneficieze de mai multe gustari. Totodata, nu uita ca aceasta metoda functioneaza doar in cazul in care animalul nu este satul, iar intentia ta nu este aceea de a hrani animalul ci de a-l antrena. Un animal satul isi poate pierde interesul pentru antrenament si nu va mai acorda importanta indicatiilor tale. De aceea este recomandat sa nu antrenezi cainele imediat dupa ce a mancat.

O alta tactica ar fi sa-i dai cainelui doar jumatate din cantitatea de hrana pe care i-o dai in mod obisnuit, iar restul mancarii dupa antrenament.

 

2 Prin semnale sonore


Clicker-ul este o alta forma de recompensa in cazul dresajului. Pentru a avea eficienta maxima unii dresori recomanda sa-i oferi cainelui si cateva gustari sub forma de recompensa. Acestea au rolul de a-l face pe caine mai receptiv.

Zgomotul produs de clicker are rolul de a informa animalul atunci cand a facut ceea ce trebuia. Clicker-ul a fost special conceput pentru antrenarea cainilor, asadar nu-ti face griji ca animalul va fi deranjat de zgomotul produs de acesta.

Da-i cainelui comanda dorita si asteapta sa o exectute. In momentul in care cainele o executa (chiar daca nu in totalitate bine) apasa pe clicker si da-i o gustare. Lasa-l apoi sa repte operatiunea. Fa acelasi lucru de fiecare data cand animalul reuseste sa execute comanda. In momentul in care cainele executa comanda foarte bine, ii poti da un numar mai mare de gustari drept recompensa. Vei observa cum animalul va invata ca zgomotul produs de clicker inseamna ca a facut ceea ce trebuia si urmeaza sa primeasca o gustare. Multi dintre caini asteapta sa li se ofere gustarea dupa auzirea zgomotului clicker-ului. Cainele va invata rapid ce trebuie sa faca ca sa fie din nou recompensat.

Treptat, redu numarul recompenselor. Scopul final este acela de a folosi numai clicker-ul. Gustarea se va da doar la inceputul antrenamentelor.

Sursa: www.halleballedog.com

3 Prin laude si aprecieri


Unii caini sunt puternic motivati atunci cand primesc laude din partea stapanului. Daca animalul tau este unul care are nevoie in permanenta de afectiune, atunci aceasta este metoda de antrenament potrivita pentru temperamentul lui.

Dresorii recomanda sa iei cu tine si cateva gustari. Acestea, impreuna cu laudele, vor motiva si mai mult animalul sa asculte comenzile pe care i le dai. De fiecare data cand animalul asculta comanda pe care i-o dai, lauda-l si mancagie-l cu tandrete. Dupa aceea da-i o mica gustare. Reia exercitiul ori de cate ori este nevoie. Nu uita ca treptat sa reduci numarul recompenselor. Acestea au rolul doar de a-l face pe caine mai receptiv la inceputul antrenamentelor.

ATENTIE! In cazul in care ai un caine cu un temperament dificil sau un caine agresiv este recomandat sa-l duci la un dresor pentru antrenamente.


Sursa foto : www.dogtrainingforowners.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea