Animale de companie

#gasit pisica #gasit caine #pierdut pisica #pierdut caine #cautari #centre de adapost #plimbare #parc #pisica #caine #anunt #pierdut #animal #animale

Ce trebuie sa faci daca gasesti animale pierdute

Se intampla uneori sa vedem pe strada animale fara stapan care sunt insa curate si ingrijite. Asta nu inseamna neaparat ca au fost abandonate. Este foarte posibil sa se fi pierdut de stapani si acestia sa il caute.

 

Daca vrei sa-l iei acasa, pentru a-l adaposti cat timp ii vei cauta stapanul, ar fi bine sa ai in vedere urmatoarele lucruri:
 

1 Apropie-te de el cu grija

Incearca mai intai sa il chemi la tine. Daca vine de bunavoie inseamna ca nu este speriat si poti actiona fara prea mari probleme. Daca in schimb este speriat si nu raspunde chemarilor tale, apropie-te de el fara sa faci miscari bruste. Vorbeste-i incet, pe un ton cald pentru a capeta incredere in tine.

Odata ce ai ajuns langa el, nu il insfaca rapid in brate, deoarece animalul poate reactiona intr-un mod imprevizibil. Intinde usor mana spre el si lasa-l sa te miroasa, apoi mangaie-l si vorbeste-i in continuare. Cand vezi ca nu mai este incordat poti incerca sa il iei in brate sau, daca este vorba de un caine de talie mare, incearca sa-l ademenesti cu mancare pana acasa.  
 

2 Se poate speria cand il bagi in casa

Odata ce ajungi cu patrupedul acasa, acesta isi poate schimba comportamentul si poate deveni agresiv. Daca observi schimbari comportamentale, nu insista sa-l bagi in casa. Vorbeste-i calm si mangaie-l pentru a-i arata ca poate avea incredere in tine in continuare.

De asemenea, il poti ademeni cu mancare. Fiind ratacit este foarte posibil sa fie si flamand, iar in acest caz, instinctul de supravietuire pe care animalele il au, il va face sa intre in casa pentru a se hrani.
 

3 Daca ai acasa alte animale tine-l separat

In cazul in care mai ai acasa si alte animale ar fi bine sa-l tii izolat deoarece exista riscul sa fie purtator de virusi sau paraziti . De asemenea, este foarte important sa nu aduci niciun alt animal in casa daca ale tale nu sunt inca vaccinate.
 

4 Asigura-i strictul necesar

Orice animal are nevoie de mancare, apa si un loc in care sa doarma. Daca nu ai acasa mancare speciala, mergi la cel mai apropiat Pet Shop si cumpara-i hrana. In cazul in care nu stii ce sa alegi, vanzatoarea te poate sfatui pentru ce sa optezi, in functie animalul pe care l-ai luat in grija temporar.

Cauta o patura sau un cearceaf mai vechi, dar care sa fie curat, si asterne-l in locul in care va dormi.

Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci dupa ce l-ai luat acasa este sa pornesti in cautarea stapanului lui.


 

5 Mergi la medic pentru a afla daca animalul are microcip

Primul lucru pe care trenuie sa-l faci este sa te duci cu el la cel mai apropiat cabinet veterinar , pentru ca medicul sa verifice daca are implantat un microcip. In cazul in care animalul are microcip, medicul va sti cui ii apartine cainele si astfel il vei gasi sapanul foarte repede si fara eforturi prea mari.

In schimb, in cazul in care animalul nu poseda un astfel de dispozitiv, pregateste-te pentru a-l intreba pe medic detaliile pe care nu le stii despre el si care-ti vor fi folositare in gasirea stapanului acestuia. Iata cateva intrebari pe care trebuie sa i le pui:

  • Ce rasa este;
  • Varsta aproximativa;
  • Daca este castrat sau nu;
  • Semne distinctive;
  • Interventii chirurgicale sau probleme medicale.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare faptul ca este posibil ca acesta sa stea la tine cateva zile sau chiar mai mult. Este indicat ca in acest caz sa rogi medicul sa-i faca o serie de analize si sa verifice daca animalul este sanatos si daca are paraziti care se pot transmite si la patrupedele tale.
 

6 Cauta afise si anunturi postate prin cabinetele veterinare din zona in care l-ai gasit

Este posibil ca posesorul sa fi lipit deja afise prin oras despre pierderea animalului. Uita-te cu atentie dupa acestea prin zona in care l-ai gasit si de asemenea, la panourile speciale de anunturi cu pierderi si gasiri animale la cabinetele veterinare din zona.

Nu uita sa te uiti peste tot prin locurile unde este permis sa postezi astfel de anunturi: magazine, pet shop-uri, librarii, biblioteci etc.


7
Pune afise la cabinetele veterinare, pe strada si in magazine

In acelasi timp ar fi bine sa ai la tine afise despre gasirea cainelui pe care sa le lipesti peste tot pe unde este permis in zona in care acesta a fost gasit, dar si in marile intersectii din  orasul in care te aflii. Ai grija ca afisele sa fie vizibile atat de catre pietoni cat si de soferi, pentru a avea mai mult succes in gasirea stapanului.

Daca nu stii cum sa redactezi un astfel de afis, iata cam ce ar trebui sa cuprinda:

  • Poza. Daca ai posibilitatea sa-i faci animalului o poza si sa o pui pe afis sansele ca cineva sa il recunoasca vor creste simtitor. Totodata, afisele cu poza ies mult mai bine in evidenta.
  • Descrierea. Va fi scurta si la obiect. Scrie doar detaliile esentiale: nume, varsta aproximativa, marimea, rasa, culoarea blanii si a ochilor, sexul, daca este sau nu castrat (in cazul in care stii), locul in care a fost gasit, ziua si ora aproximativa. De asemenea, este important sa spui daca animalul purta zgarda sau un medalion in momentul gasirii.
  • Date de contact. Scrie pe afis numele tau si un numar de telefon la care poti fi contact in recunoasterii  animalului. Este indicat sa treci un numar de mobil provizoriu, pe care sa-l poti inchide in cazul in care primesti prea multe telefoane dupa gasirea patrupedului.
     

8 Cauta anunturi pe forum si in ziare

Exista multe site-uri pe internet si forumuri pe care sunt postate anunturi cand este pierdut sau gasit un animal. Verifica cu atentie toate anunturile adaugate in ultimele zile. Totodata, este bine sa postezi si tu anunturi, insotite de poza.

Nu uita sa verifici si anunturile aparute in ziarele locale. Unii proprietari dau anunt si in ziar, in speranta ca acesta este citit de multa lume. 

Iata cateva site-uri unde poti gasi si adauga anunturi:


9
Ce poti face daca nu ii gasesti stapanul

Se poate intampla ca stapanul animalului pe care-l cauti sa nu poata fi gasit. In acest caz ai doua alternative: fie pastrezi animalul, fie il dai spre adoptie unei familii care-si doreste un caine sau o pisica.

In cazul in care alegi sa-l dai spre adoptie pune anunturi pe forumuri dar si in ziare si asteapta ca doritorii sa te contacteze.

O alta alternativa ar fi sa duci animalul la un centru de adapost si sa-l lasi in grija oamenilor de acolo, insa probabilitatea ca dupa aproximativ 14 zile sa fie eutanasiat in cazul in care nu-si gaseste un nou stapan.

Pentru a avea mai mult succes, poti posta anunturi si la cabinetele veterinare din zona. De asemenea, nu uita sa vorbesti cu medicul care l-a consultat pentru ca acesta sa-ti dea si alte sfaturi utile pentru a-i gasi un stapan cat mai rapid.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea