INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Animale de companie

#apartamente #pisici #caini #animale #animale de companie

Ce spune legea despre proprietarii de animale de companie care stau la bloc. Sunt nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar

O noua lege vine cu schimbari importante pentru iubitorii de animale care locuiesc la bloc. Asociatiile de proprietari au acum posibilitatea de a cere proprietarilor de animale sa treaca animalele de companie la intretinere, invocand consumul de energie electrica, apa si alte resurse.

 

Reguli stricte pentru animalele de companie

Desi nu exista o lege explicita care sa stabileasca o taxa suplimentara pentru intretinerea animalelor de companie, legislatia actuala ofera anumite precizari care permit asociatiilor de proprietari sa impuna astfel de taxe. Conform Articolului 47, litera d din Legea 230/2007 si Articolului 50, alineatul 2 din HG 1588/2007, asociatiile de proprietari pot justifica aceste cerinte. Exista cazuri in care proprietarii au raportat ca au platit chiar si 100 de lei in plus pentru intretinere, conform bzi.ro.

Aceasta prevedere a starnit nemultumiri printre iubitorii de animale, dar aplicarea ei depinde de deciziile reprezentantilor asociatiilor de proprietari.

Restrictii privind numarul de animale

Un alt aspect important pentru proprietarii de animale care locuiesc la bloc este limita numarului de animale de companie permise intr-un apartament. Regula stipuleaza ca fiecare apartament poate gazdui cel mult doi caini si doua pisici. Aceasta este mentionata in Art.3. care spune ca “Este interzisa cresterea animalelor domestice, a pasarilor de curte, precum si a celor de rasa pentru concursuri si expozitii, construirea de adaposturi pentru animale, pasari si alte amenajari (afumatori, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) in perimetrul in care sunt amplasate blocuri de locuit, unitati sanitare, de invatamant, cultura si cult, alte unitati publice, zone de agrement si spatii verzi. Exceptie fac animalele de companie, respectiv cainii si pisicile, dar nu mai mult de doua capete”.

Obligatia sterilizarii si microciparii

Proprietarii de caini si pisici trebuie sa respecte si alte reguli stricte privind sterilizarea si microciparea animalelor de companie. Nerespectarea acestor obligatii poate atrage amenzi. Sterilizarea este esentiala pentru a controla populatia de animale si pentru a preveni abandonul acestora.

Plimbarea animalelor de companie

In timpul plimbarilor, proprietarii de caini trebuie sa se asigure ca animalele lor poarta botnita si zgarda, conform noilor reglementari. Daca aceste reguli nu sunt respectate, proprietarii risca amenzi substantiale, cuprinse intre 1.500 si 3.000 de lei.

De asemenea, proprietarii trebuie sa fie echipati cu materiale necesare pentru curatarea si evacuarea dejectiilor animalelor. Nerespectarea acestei reguli poate atrage, de asemenea, amenzi usturatoare.

Probleme pentru chiriasii care au animale de companie

Chiriasii care detin animale de companie se confrunta cu dificultati suplimentare, deoarece multi proprietari nu accepta animale de companie in locuintele lor. In cazurile in care acceptarea animalelor este posibila, chiriasii trebuie de obicei sa plateasca suplimentar sau sa repare eventualele stricaciuni provocate de animale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea