Animale de companie

# caini pensionari #caini #rase de caini

Ce rase de caini sunt recomandabile pentru pensionari?

Un caine este intotdeauna o bucurie pentru stapanii sai, dar cand este vorba de persoane trecute de varsta a doua, lucrurile se complica putin, mai ales daca este vorba de primul animal de companie pe care acestea si-l vor lua.

Personalitatea cainelui, mai importanta decat rasa!

Desi exista in lume o multime de rase de caini, peste 400, dupa cum ne spun specialistii, o persoana in varsta ar trebui sa isi aleaga mai degraba un caine cu o personalitate asemanatoare cu sa, decat o rasa la moda.

Trendurile se schimba si in privinta cainilor de companie, asa se face ca acum sunt la mare cautare rasele de catei de dimensiuni mici la varsta adulta. Exista insa si pensionari care, decat sa isi ia un caine care nu va depasi marimea unei pisici (mai ales daca este tuns vara!), considera ca e mai simplu sa isi ia direct o pisica, mai ales ca aceasta este usor de intretinut.

Iata de ce, conteaza mai putin rasa cainelui si mai mult daca exista compatibilitate intre om si animalul de companie ales.

Evident, daca pensionarul este o persoana activa, inca in putere, se poate orienta fara probleme spre o rasa canina care manifesta tot acelasi set de insusiri, cu conditia ca si spatiul sa permita o asemenea alegere. Un caine ciobanesc intr-o garsoniera confort doi din Bucuresti cu siguranta nu este cea mai fericita alegere!

Cainele va fi luat de un pensionar singur sau de un cuplu?

Unul dintre lucrurile care trebuie luate in considerare cand este facuta marea optiune este si daca respectivul caine va trai cu o persoana in varsta care locuieste singura sau va fi intr-o gospodarie cu doi pensionari (sot si sotie), unde, eventual, mai vin destul de frecvent in vizita si copiii si nepotii.

E destul de dificil ca sa tii un caine lup la bloc, spre exemplu, insa, daca este vorba de o casa la curte, aceasta rasa este perfecta, mai ales ca poate sa fie folosit animalul ales si pe post de paznic de nadejde al proprietatii respective unde locuiesc doi bunici.

Greutatea la maturitate a cainelui, alt criteriu important

Una este sa iti iei la varsta de 20 de ani un caine care va ajunge la maturitate la 30 sau chiar 40 de kg, un animal pe care poti sa il strunesti relativ usor, cu totul altceva sa ai acest exemplar atunci cand ai depasit deja 70 sau chiar 80 de ani.

Adevarul este ca nici in cazul in care alegerea merge catre un catel dintr-o rasa de talie medie sau mica, nu este intotdeauna foarte usor ca sa te descurci cu un animal foarte vesel si agitat.

Aparent, fiind vorba de un caine mic, care rareori depaseste 2 kg la maturitate, ar parea ca intretinerea sa va fie mult mai simpla. Nu este insa mereu asa.

Exista caini linistiti si altii foarte agitati in toate rasele

Trebuie avut in vedere faptul ca un catelus dragut poate sa fie extrem de zglobiu, pus mereu pe sotii, gata ca se joace la orice ora din zi si din noapte. O persoana in varsta, mai ales una care are si anumite probleme de sanatate, s-ar putea sa nu aprecieze intotdeauna acestei explozii de energie ale micutului patruped din casa, considerandu-l de multe ori ca este prea obositor.

De unde se poate lua un caine pentru un pensionar?

Cel mai corect mod de a alege un caine care sa se potriveasca unui pensionar porneste de multe ori de la a se renunta la ideea eronata conform careia musai trebuie ca sa isi cumpere un animal de rasa la moda. Mai degraba ar fi bine sa viziteze un adapost pentru animalele fara stapan si sa caute acolo un catel care deja a trait intr-o familie si acum a ramas al nimanui. El ii poate da pensionarului atata caldura sufleteasca, cum nu va primi niciodata de la un caine semet, cu pedigree luat de la un crescator sau din magazin pe bani grei.

Intr-o astfel de locatie sunt si multi catei care au fost dresati de mici si care stiu foarte bine cum trebuie sa se comporte intr-o familie, deci nu vor avea probleme cu cel ales.

In plus, un astfel de animal salvat dintr-un astfel de adapost va fi vesnic recunoscator aceluia care la scos de acolo si l-a integrat din nou intr-o casa primitoare.

Dar, pana la urma decizia apartine fiecaruia: un caine de rasa ori un maidanez, de oriunde ar fi procurat, va fi prilej de bucurie si alungare a singuratatii la varsta a treia, pentru cel care il va lua!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului