Animale de companie

#rabie #boli #raie #animalute #scabie #Leptospiroza

Ce boli ne pot transmite animalutele

Animalutele de companie sunt purtatoare de micorbi dar si de boli, unele foarte periculoase, transmisibile oamenilor. Exista peste 150 de boli comune omului si animalelor. Acestea sunt transmise in general de animalele salbatice sau fara stapan insa pot fi luate si de la animalutele de companie nevaccinate si netratate de medicul veterinar. Iata o lista cu cele mai periculoase astfel de boli:



1 Rabia


Rabia este o boala virala, posibil mortala, ce poate fi transmisa omului prin muscatura animalului. Boala este produsa de un virus ce afecteaza sistemul nervos central - creierul si maduva spinarii. Animalele infectate cu acest virus pot raspandi boala prin intermediul salivei.
Prevenirea bolii se realizeaza prin vaccinarea cainelui sau pisicii si evitarea contactului cu carnivorele salbatice. De altfel, datorita programelor obligatorii de vaccinare din ultimii ani, afectiunea este din ce in ce mai rara in tarile dezvoltate, fiind insa comuna in statele in curs de dezvoltare.


2 Bruceloza


Bruceloza este o boala infectioasa, avand o raspandire importanta in intreaga lume. Boala afecteaza in special organele genitale, determinand avort la femeia gravida si inflamatii ale organelor genitale. E transmisa prin secretiile si excretiile animalutelor (catele) ce au avortat sau au probleme in decursul gestatiei dar si prin consumarea laptelui sau a carnii infestate (in cazul oilor si vitelor).


3 Leptospiroza


Leptospiroza este o boala infectioasa acuta provocata de mai multi microbi cu denumirea de leptospire, ce patrund in organismul uman pe diverse cai, prin intermediul apei sau hranei contaminate, secretii si excretii ale animalelor bolnave. Boala produce febra, insuficienta renala, hepatica, dureri musculare , mai ales în gambe si meningita.


4 Scabia (raia)


Aceasta boala se transmite de la orice animalalut afectat. Raia este cauzata de un parazit denumit Sarcoptes scabiei care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul. Prevenirea se realizeaza prin tratarea animalelor bolnave, evitarea contactului cu acestea si spalatul pe maini.


5 Babesioza


Babesioza este o boala parazitara foarte grava ce este produsa de un parazit unicelular transmis prin intermediul capuselor ce reprezinta gazde. Boala evolueaza cu icter, febra, anemie, hemoglobinurie si netratata poate duce la moarte.

Este o boala intalnita pe tot globul, in Europa avand caracter sezonier, intalnindu-se in special primavara, in lunile aprilie – mai, cand activitatea capuselor este maxima.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea