Animale de companie

#caini #dresaj caini #memorie caini

Cate cuvinte poate invata un caine?

Capacitatea cainilor de a invata cuvinte din limbajul uman este uimitoare si oamenii s-au intrecut intotdeauna in a-si invata si stimula cainii sa depaseasca limita cuvintelor simple de genul "sezi, "aport" sau "bravo". Rezultatele n-au intarziat sa apara, asa ca



Tuturor proprietarilor de caini le place sa exagereze cand vine vorba de inteligenta acestora, iar oamenii de stiinta au venit in sprijinul acestor teorii, facand numeroase studii recente despre inteligenta canina. Dar oare cat din ceea ce vorbim noi poate un caine sa inteleaga cu adevarat?
Se pare ca intelegerea limbajului uman la unii caini ajunge sa rivalizeze cu cea la maimute sau papagali , nivelul fiind al unui copil de trei ani.


Animale care isi depasesc limitele

Majoritatea cainilor inteleg perfect comenzi ca "sezi", "stai pe loc" sau "aport", dar daca ai destula motivatie si rabdare, probabil vei fi capabil sa iti inveti cainele pana la 100 de cuvinte. Psihologul Stanley Coren, renumit pentru studiile sale despre inteligenta canina, sugereaza ca un caine care a beneficiat de un nivel de dresaj mediu, poate invata pana la 160 de cuvinte.

Inca din anii '70, cercetarile facute pe cimpanzei au demonstrat ca si acestia pot folosi si citi cuvinte si chiar intelege limbajul semnelor. De atunci, s-a stabilit ca animalele detin capacitatea de a intelege limbajul uman si de a-si folosi propriul limbaj in moduri surprinzatoare.
De asemenea, papagalii pot fi dresati sa pronunte cuvinte, iar cainii reactioneaza foarte prompt la auzirea anumitor cuvinte cum ar fi "plimbare" sau "mancare".


Ricko stie 200 de cuvinte

Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Ricko, un caine din rasa Border Collie, care a reusit sa recunoasca 200 de cuvinte, in direct, intr-o emisiune televizata. Acesta a recunoscut diverse obiecte prezente in platou, dupa comanda verbala a stapanului. Dorind sa aprofundeze experimentul, niste cercetatori au adaugat obiecte noi printre cele deja existente, iar cainele a stiut de fiecare data sa aleaga obiectul care era in plus.

Alte studii au scos la iveala faptul ca patrupedele pot invata mai ales cuvinte care denumesc obiecte concrete si mai putin termeni abstracti (dragoste, suferinta sau indiferenta ) sau fraze complete. Tocmai de aceea, trebuie facuta diferenta intre faptul ca un caine intelege limbajul uman sau simple cuvinte.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea