Animale de companie

#gradina #cartite

Cartitele trebuie exterminate?

Cartitele sunt animale ce traiesc in mod normal in paduri dar, din cauza restrangerii ariei de viata si datorita capacitatii lor de adaptare cu usurinta la orice conditii, se intalnesc adesea in gradini, chiar si in zonele urbane. Prezenta acestor animalute in gradini poate duce la numeroase pagube astfel ca este foarte important sa previi atacul lor. Iata cateva informatii despre cartite si despre combaterea lor:



1 Cum arata cartitele


Cartitele sunt animalute insectivore si nu rozatoare. Astfel, hrana lor se bazeaza pe nevertebrate , si mai ales rame care reprezinta sursa principala de hrana.

Au dimensiunea unui sobolan, cu capul acoperit cu o blana inchisa la culoare, sunt aproape lipsite de vedere si nici la capitolul miros nu satu prea bine.

Cartitele sapa neincetat pentru a construi o retea de tuneluri, putand sapa chiar pana la 4 metri si jumatate pe ora. Principalul scop al acestei activitati neincetate de sapare a tunelurilor este gasirea hranei.

De altfel, cartitele sapa doua tipuri de tunele, unele verticale, catre ascunzatori aflate departe de suprafat iar altele orizontale, la un nivel superior, pentru depozitarea proviziilor.


2 Abilitati speciale


Cartitele s-au adaptat genetic la supravietuirea in subteran. Toate cartitele sunt obligate sa inspire propriul aer expirat, care este deja suprasaturat cu dioxid de carbon. In aceste conditii, secretul supravietuirii cartitei in galerii este capacitatea globulelor rosii din sangele mamiferului de a elimina surplusul de CO2.

O alta trasatura speciala a acestui animalut este aceea ca este dotat cu un al doilea deget mare, care, dupa cum sustin oamenii de stiinta, constituie un os al incheieturii, ce ajuta cartita sa se deplaseze.


3 Beneficii si pagube


Pentru ca sapa tuneluri subterane, cartitele au un rol important in aerarea solului si in combinarea straturilor de pamant.

Un alt beneficiu al cartitelor este acela ca se hranesc cu diverse insecte daunatoare, cu ouale si larvele acestora.

Pe de alta parte, catitele pot provoca si pagube in gradini pentru ca pot distruge bulbii si radacinile plantelor pe care le intalnesc in calea tunelurilor sale.

Insa activitatea acestor animalute este destul de haotica, astfel ca apar si dispar in functie de sezon. De asemenea, cartitele pot migra dintr-o parte in alta a anumitor zone sau pot repopula de tuneluri abandonate. Un tunel sapat de o cartita are o durata medie de viata de 5 ani.


4 Cum se combat


Exista o serie de tratamente „babesti”, unele eficiente, altele sortate esecului, printre care se numara sticla sparta, ardei iute, lame de ras, clor, crengi de trandafir, ghemotoci din par uman, sau chiar motorina si explozibili.

Dispozitivele cu ultrasunete sau de frecventa joasa speciale sunt utile pentru ca alunga cartitele din zonele cu probleme. Exista si capcane anti-cartite ce trebuie montate in tuneluri, cu arc, tip cleste, tip tunel sau cu percutor.

Unele dintre ele sunt mortale in timp ce altele doar captureaza animalul astfe ca acesta poate fi eliberat departe de gradina ta.
Astfel, capcanele cu arc, tip cleste sau cu percutor provoaca moartea rapida a cartitei prin sugrumare, strapungere, lovire puternica sau fractura a coloanei.

Capcanele tip tunel sunt dotate cu un tub demontabil care are prevazut la ambele capete cate o usa batanta monodirectionala. Cartita intra prin usa dar nu mai are scapare. Acest tip de capcana este ideal daca nu vrei sa ucizi animalutul, fiind dispus sa-l transporti in alta parte, odata ce-l capturezi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea