Animale de companie

#pisica #caine #animale de companie #capuse

Capusele, dusmanul animalelor de companie! Cum scapi de acestea

Odata cu venirea primaverii, tot mai multe animale de companie cad prada acestor paraziti. Iata ce poti face pentru a preveni ca acesti paraziti sa-ti muste animalul si ce poti face pentru a scapa animalul de acestea, odata ce a fost muscat.

Cum poti proteja animalul de companie de capuse

Cel mai bun tratament este preventia! Poti proteja animalul de companie de capuse apeland la cateva produse speciale, pe care le gasesti in pet-shopuri. Iata ce trebuie sa faci:

1. Deparaziteaza periodic animalul intern si extern. Tratamentele de deparazitare pot fi facute chiar de tine, nu inainte insa de a consulta medicul veterinar. Acesta iti va recomanda tratamentele necesare animalului tau, in functie de numarul de kilograme si de specie si iti va spune la cat timp trebuie sa repeti procesul.

2. Nu sari peste schema de vaccinare. Animalele de companie trebuie vaccinate periodic pentru a preveni instalarea anumitor afectiuni ce pot fi transmise de capuse si alti paraziti externi.

3. Cumpara o zgarda impotriva parazitilor. Aceasta va ajuta la tinerea capuselor, puricilor dar si a altor paraziti, la distanta.

Cum poti scapa animalul de companie de capuse

Daca animalul a fost deja muscat de o capusa, trebuie sa o indepartezi rapid din pielea acestuia. Iata cateva metode la care poti apela cu incredere.

ATENTIE! Nu irita capusa, pipaind-o sau incercand sa o apuci de mai multe ori cu penseta. Daca aceasta se simte amenintata va pompa mai multa saliva in corpul animalului, iar odata cu aceasta, numeroase toxine si bacterii ce pot duce la imbolnavirea animalului de companie. Cel mai sigur este sa apelezi la una dintre urmatoarele metode sau sa mergi urgent cu animalul la medicul veterinar.

1. Foloseste crema

Cel mai simplu si rapid mod de a scapa animalul de o capusa este sa apelezi la o crema sau la ulei. Capusele respira prin piele, iar odata ce porii acesteia sunt astupati, capusa se va desprinde singura de animal. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa acoperi capusa cu crema sau cu ulei si sa astepti pana cand se despinde de animal, apoi sa o indepartezi dupa acesta.

2. Scoate capusa cu ajutorul unei pensete

O alta modalitate de a scapa cainele sau pisica de o capusa este indepartarea acesteia cu ajutorul unei pensete. Este insa o tehnica mai dificila, ce necesita multa atentie. In caz contrar risti ca o parte din capul capusei sa ramana in pielea animalului, provocandu-i infectii.

Pentru a scoate capusa cu ajutorul unei pensete, ai nevoie de:

  • o penseta speciala pentru capuse (se gasesc in pet-shopuri)
  • manusi de protectie
  • un pahar cu alcool medicinal
  • dezinfectant (betadina)
  • o crema cu antibiotic, speciala pentru animale

Cu grija, pozitioneaza penseta cat mai aproape de pielea animalului, pentru a prinde capusa de la baza capului. Trage, cu grija, capusa afara si pune-o in paharul cu alcool.

Uita-te cu atentie la pielea animalului pentru a observa daca parti din capusa au ramas infipte in acesta. Daca da, atunci mergi de urgenta la medicul veterinar.

Daca nu, este suficient sa dezinfectezi locul cu putina betadina si sa aplici o crema cu antibiotic pentru a preveni aparitia infectiilor.

Este foarte important sa folosesti manusi pe toata durata procesului, deoarece capusele sunt purtatoarele a numerosi agenti patogeni ce pot fi transmisi prin contact direct prin intermediul unor microleziuni la nivelul pielii. In plus, risti ca aceasta sa te ciupeasca.

ATENTIE! Daca animalul nu sta sa-i indepartezi capusa, si se agita, cel mai bine este sa mergi la cabinetul veterinar. In caz contrar capul capusei poate ramane infipt in pielea animalului, in momentul in care incerci sa o indepartezi.

Scapa definitiv de capusa

Spre deosebire de purici, capusele nu mor prin strivire. Nici daca incerci sa le ineci nu vei avea nicio speranta sa scapi de aceasta deoarece capusele rezista foarte vine in mediul acvatic, asadar nu le arunca in apa, in chiuveta sau in toaleta.

Pentru a omori o capusa, trebuie sa o pui intr-un recipient cu alcool sau gaz. O alta metoda prin care capusele mor este arderea. Asaza-le intr-un servetel si arunca-le in foc.

La ce riscuri este supus animalul, daca este mucat de o capusa

Capusele sunt transmitatoare ale unor boli foarte grave. Acesti paraziti pot transmite boli precum Lyme si Babesioza, dar si anemie si diverse afectiuni ale pielii.

Sursa foto: maxpixel.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea