Animale de companie

#caini #animale #medic veterinar #veterinar

Cand are cainele nevoie de un control veterinar?

Este foarte important pentru un proprietar de caine sa stie cand trebuie sa mearga cu animalul la medicul veterinar. In acest fel se pot evita afectiunile severe care, in stari foarte avansate, pot duce la moartea patrupedului. Tocmai din aceasta cauza, cainele trebuie dus periodic la un control veterinar.

 

Primul control veterinar

 

Imediat ce ai adopta catelul, trebuie sa mergi cu el la un control de specialitate. Medicul se va asigura ca animalul este sanatos si in functie de varsta ii va face vaccinurile periodice, in cazul in care nu le avea facute cand l-ai adoptat.
Tratamentele de care animalul trebuie sa beneficieze in primele luni de viata sunt:
 

  • 5 saptamani – prima deparazitare ;
  • 6 saptamani – vaccin contra Parvovirozei si Maladiei Carre;
  • 7 saptamani – a doua deparazitare;
  • 8 saptamani – vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Leptospirozei , Hepatitei Infectioase;
  • 10 saptamani – vaccin contra Coronavirozei;
  • 11 saptamani – a treia deparazitare;
  • 12 saptamani – vaccin contra Parvovirozei , Maladiei Carre , Hepatitei Infectioase , Parainfluentei;
  • 16 saptamani – vaccin contra Leptospirozei si Rabiei.
     
Atentie! Abia dupa efectuarea ultimului vaccin cainele poate fi scos afara.

De asemenea, medicul te va sfatui in legatura cu alimentatia pe care animalul este bine sa o urmeze si iti va spune cand trebuie sa revii pentru urmatorul control.

 

Controalele periodice

 

Controalele periodice se fac cel putin odata pe an, insa indicat ar fi sa se faca de doua sau chiar de trei ori pe an.

La controalele periodice medicul veterinar trebuie sa verifice daca animalul este sanatos si sa-i faca vaccinurile anuale. Se vor repeta unele vaccinuri precum vaccinul antirabic si vaccinul contra Maladiei Carre, acestea fiind precedate de o deparazitare interna.

Medicul va examina si va curata cu atentie urechile cainelui, daca este necesar, si va acorda atentie ochilor si nasului cainelui pentru a se asigura ca este sanatos. Totodata, va verifia aspectul blanitei, al pielii dar si pe cel al gingiilor. Zona genitala va fi de asemenea examinata pentru a detecta eventuale scurgeri vaginale, in cazul femelelor.

Sursa: www.libguides.library.usyd.edu.au

Controale in cazul unor semne de boala

 

Observa indeaproape comportamentul cainelui tau. Analizeaza cata apa bea si cat de des, cat mananca si cat de activ este. De asemenea, atunci cand il scoti afara pentru nevoile zilnice, uita-te la aspectul defecarilor. In acest fel vei putea detecta din timp anumite schimbari care pot indica fapul ca animalul necesita ingrijiri veterinare.

Medicii recomanda ca din cand in cand sa-i iei temperatura cainelui. Aceasta se face cu ajutorul unui termometru care se introduce in zona rectala. Temperatura normala a unui caine se incadreaza intre valorile de 38-39oC. O temperatura care se situeaza sub sau peste valorile normale este un semn ca animalul este bolnav.

Verificarea culorii gingiei iti poate oferi informatii privitoare la starea de sanatate a patrupedului. Culoarea normala a gingiilor este roz inchis. O gingie de culoare albicioasa, galbena, gri sau albastruie poate indica anemie, hemoragii interioare sau spargerea unor vase de sange la nivelul gingiei.

Este important de stiut faptul ca animalele de companie, dar in special cainii, pot prezenta afectiuni dentare similare cu cele ale oamenilor. Cainele poate suferi de afectiuni precum: respiratie urat mirositoare, tartru, gingivita, dureri si sangerari in timpul mesei, pierderea dintilor etc. Acestea pot fi evitate numai prin prezenta periodica a animalului la medicul veterinar.

Fii atent si la semne precum durere sau stari de epuizare. Simtomele acestor afectiuni includ salivare excesiva, tremur si agitatie. Ritmul cardiac al cainelui poate fi un indicator al acestor afectiuni. Ritmul cardiac variaza de la animal la animal in functie de talie si varsta, astfel:

  • puii de catel 180 de batai pe minut;
  • cainii adulti intre 60 si 160 de batai pe minut;
  • cainii de talie mica 180 de batai pe minut.
     
Atentie! Pentru a sti insa cu exactitate daca animalul are un ritm cardiac normal, se impune un consult la medicul veterinar.


Simtopme precum voma persistenta sau eforturi de a voma, diaree, dificultati la urinare sau defecare ar trebui sa-ti atraga atentia. Alte simptome si afectiuni care ar trebui sa te ingrijoreze sunt:

  • lipsa apetitului;
  • animalul bea prea multa sau prea putina apa;
  • stanut;
  • tuse;
  • apatie;
  • constipatie;
  • nas uscat si murdar;
  • scurgeri oculare;
  • urechi murdare si urat mirositoare.
     

Cunoasterea comportamentului si a simptomelor cainelui va face ca procesul de diagnosticare sa fie mai usor, deoarece ii vei putea da medicului informatii esentiale despre starea animalului.

Sursa foto : www.highpaws.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea