Animale de companie

#simptome cancer caini #simptome cancer canin #cancer canin #simptome cancer #caini #animale #cancer #animale de companie

Cancerul canin! Primele simptome la care trebuie sa fii atent

Atunci cand ai un caine stii ca trebuie sa fii atent la toate micile schimbari ale sale pentru a putea sa il protejezi. Este posibil ca unele simptome pe care le observi la el sa fie urmari ale altor probleme fizice, insa este bine sa consulti medicul veterinar daca apar modificari de acest tip:

1. Lesin

Desigur ca este inspaimantator sa vezi cainele in suferinta, insa este bine sa tii cont de anumite simptome. Unul dintre acestea poate sa fie prabusirea brusca a cainelui. De altfel orice slabire a organismului, letargie sau oboseala extrema este un semn negativ si trebuie sa fie investigat amanuntit la un medic. Se intampla ca acest simptom sa fie mai prezent la animalele de talie mare decat la cele micute.

2. Tuse

Atunci cand observi ca animalul tau tuseste este bine sa il urmaresti si sa vezi daca acest lucru dureaza mai mult de cateva zile. Daca acest lucru se intampla, este bine sa verifici cu ajutorul veterinarului, daca are cancer pulmonar. Daca este vorba de doar o intamplare, daca a tusit de doua ori sau trei ori, nu este o problema de care sa te sperii.

3. Pierderea in greutate

Pierderea in greutate rapida este unul dintre semnele cele mai frecvente in cazul cancerului gastro-intestinal. Practic, apare o tumora in interior si aceasta il impiedica pe caine sa mai manance. Sunt si cazuri in care mananca la fel de mult, are acelasi tip de apetit si totusi slabeste rapid. Si acela este un caz grav care trebuie sa fie inspectat de un doctor.

4. Modificari la nivelul gingiilor

Orice rani, sangerari, mirosuri neplacute sau schimbari ale culorii gingiei pot sa fie semne ale unor cancere ce tin de zona gurii. Este bine sa fie investigate, mai ales daca ai un caine care este inaintat in varsta. Este bine sa observi cainele atunci cand mananca sau cand casca, pentru a fi cu adevarat sigur ca este in regula. Sunt multe cazuri grave pentru ca stapanii nu au observat la timp simptomele si schimbarile aparute.

5. Sangerari nazale

Niciodata o sangerare nazala nu este un semn bun. Daca este vorba despre un caine mai inaintat in varsta, atunci poate sa fie un semn de cancer al nasului. Daca este cazul unui caine mic si jucaus, poate sa fie vorba despre un obiect mic pe care l-a inhalat si care ii da sangerari. Oricare ar fi situatia, trebuie sa fie ajutat.

6. Diaree sau schimbari in rutina de toaleta

Atunci cand cainele are diaree nu este un semn care duce neaparat la ideea de cancer, insa daca este o situatie dublata de vomitat, sangerari in scaun sau alte probleme de acest gen, atunci este bine sa fie dus la medic.

7. Secretii nazale sau oculare

Atunci cand observi ca are anumite secretii nazale sau oculare, poti sa consideri ca ar putea sa fie un semn de cancer al ochilor sau nasului. De aceea este bine sa mergi cu cainele la veterinar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare