Animale de companie

#caini #canicula #caldura #vara #animale

Caldura, un factor riscant pentru caini

Vara este momentul in care nu numai oamenii se bucura de caldura si de razele soarelui ci si cainii. Cu toate acestea este important sa stii ca soarele este foarte nociv pentru caini. La fel ca si oamenii, unii caini tinuti pentru mult timp in soare pot suferi de insolatie sau alte afectiuni mai grave. Inainte de a iesi cu cainele la plimbare este indicat sa iei cateva masuri de precautie pentru a evita neplacerile cauzate de canicula.

 

1 Fereste-l de insecticide si ingrasaminte

 

Vara este perioada in care se fac cele mai multe lucrari in gradina. Stropirea plantelor si fertilizarea solului le face bine plantelor din gradina insa substantele folosite pot fi nocive pentru caini. Asadar, este indicat ca pe timpul lucrarilor sa tii cainele in casa sau intr-un colt al curtii in care nu folosesti fertilizant sau substante chimice pentru stropirea plantelor. De asemenea, dupa stropire nu lasa cainele nesupravegheat in gadina deoarece poate ingurgita substante chimice.

 

2 Nu-l lasa in masina

 

Cea mai mare greseala pe care o pot face proprietarii de caini este sa-si lase animalul in masina. In perioadele caniculare de vara, masina se incinge foarte tare in interior. Poate te gandesti ca daca lasi geamul intredeschis sau tii masina la umbra cainele va fi in siguranta, insa nu este asa. Din moment ce si temperaturile din exterior sunt ridicate, aerul nu va circula suficient incat sa-i asigure necesarul de oxigen si sa-l scape de caldura.

Asadar, evita sa-l lasi in masina singur chiar si pentru cateva minute, deoarece ii pot fi fatale. Caldura si stresul pot duce usor la atacuri cerebrale.

 

3 Asigura-i necesarul de apa

 

Pe tot parcursul anului, dar in special in perioada verii, cainele trebuie sa fie hidratat corespunzator, pentru a-i asigura o buna functionare a organismului. Daca nuli se asigura necesarul de apa, unii caini se pot deshidrata. O consecinta a desidratarii consta intr-un sistem imunitar scazut si stari apatice.

Pentru a evita ca acest lucru sa se intample este important sa-i schimbi apa cainelui de cel putin doua ori pe zi. Daca ai timp, este indicat ca apa sa fie schimbata chiar mai des, de 3-4 ori, astfel incat animalul sa consume in permanenta apa proaspata.

ATENTIE! Nu ii da apa din frigider deoarece poate raci cu usurinta.

De asemenea, nu uita ca atunci cand il scoti la plimbare sau daca mergeti la picnic sau la iarba verde, sa iei apa si un bol din care cainele sa poata bea. Chiar si in urma unor scurte plimbari, unii caini pot suferi de sete in perioada de vara.

 

4 Tine-l la umbra daca sta in curte

 

Daca stai la curte si tii cainele in exteriorul casei, asigura-te ca acesta nu sta in soare. In cazul in care nu are nicio sursa de umbra, este indicat sa-i muti cusca intr-un loc mai acoperit, langa un copac sau in apropierea unui perete. Cainilor nu le place sa stea foarte mult in soare. Insolatia este una dintre cele mai frecvente afectiuni in timpul verii la caini.

 

5 Scoate-l la plimbare seara si dimineata

 

Pe timpul verii este indicat ca plimbarile principale sa se faca dimineata si seara, dupa apusul soarelui. In acest fel cainele se poate bucura cat mai mult de libertate fara a suferi foarte mult din cauza caldurii. Totodata, il poti feri mult mai usor de insolatie sau afectiuni ale pielii pe care unii caini le fac daca sunt expusi pentru o perioada mai lunga la soare.

Daca totusi este inevitabil sa-l scoti din casa la orele pranzului ar fi bine sa-i pui cainelui niste ghetute speciale. Acestea pot fi achizitionate din unele Pet Shop-uri sau de la magazinele cu hainute pentru animale. Ghetutele sunt utile pentru a proteja labutele cainelui. La orele amiezii, asfaltul este foarte incins, depasind uneori 60oC. Aceasta poate dauna labutelor animalului provocandu-i arsuri, mai ales in cazul unor caini sensibili. De asemenea, pe cat posibil, incearca sa mergi prin zone umbrite.

 

6 Tunde-i blana

 

O alta modalitate de a proteja cainele de caldura este tunderea blanitei. Acest lucru este recomandat in special in cazul raselor de caini cu parul lung sau mediu. Desi tunderea blanitei ii poate face pe caini sa se simta mai confortabil in acest sezon, trebuie avut grija ca o blana tunsa mult prea scurt nu il va mai putea proteja la fel de bine de razele solare, cainele fiind mult mai susceptibil insolatiilor.

 

7 Nu-l tine in curent sau aer conditionat

 

Desi pentru noi poate fi o placere sa pornim aerul conditionat in perioada verii, este important sa avem grija ca animalul sa nu stea sub bataia directa a acestuia. Curentul de aer rece produs de aparatul de aer conditionat ii poate face rau cainelui.

Totodata, cand aerisesti casa, ai grija ca animalul sa nu stea in curent, deoarece poate raci. Cel mai bine este sa-l muti intr-o alta incapere cat timp aerisesti.

 

8 Protejeaza-l daca-l iei la iarba verde

 

Daca ai decis sa mergi la iarba verde sau la picnic si vrei sa iei si cainele cu tine ar fi bine sa tii cont de cateva lucruri importante. In acest fel vei putea preveni eventualele neplaceri, mai ales in cazul unor caini sensibili.

Tine cainele cat mai mult timp la umbra. Chiar daca animalul tau apartine unei rase de caini energici si vrea sa alerge cat este ziua de lunga, este important ca acesta sa stea cat mai mult timp la umbra pentru a nu suferi din cauza temperaturilor ridicate.

Nu-l lasa sa oboseasca. Daca are chef de joaca, lasa-l sa alerge putin sau jucati-va impreuna, insa pentru o perioada scurta, astfel incat cainele sa nu oboseasca. Trebuie avut grija la acest lucru in special in cazul unor caini care sufera de supraponderabilitate. Caldura combinata cu oboseala va provoca probleme de sanatate.

Asigura-i apa proaspata pe toata durata calatoriei. In cazul in care planuiesti sa stai o zi intreaga la iarba vede, ia cu tine doua sticle de apa pentru caine. Pregateste sticlele inca de seara si pune una in frigider iar alta in congelator. Pana la amiaza, apa congelata se va dezgeta si va fi numai buna de baut. In acest fel ii vei putea asigura apa proaspata intreaga zi. In caz contrar apa se va incalzi si nu va mai fi buna pentru baut.

ATENTIE! Daca obervi ca in urma expunerii la soare cainele devine apatic, dezorientat si are o respiratie greoaie, se impune contactarea imediata a medicul veterinar. Pana ajungi cu animalul la veterinar, insa, incearca sa-i racesti corpul cu autorul apei. Uda un prosop curat CAU apa rece si stoarce-l apoi foarte bine. Inveleste cainele in prosop si lasa-l sa stea asa cateva moemnte pentru a i se raci corpul. De asemenea, este important sa-i oferi putina apa. Nu ii da decat o cantitate mica deoarece daca va bea multa in acest stadiu, poate avea probleme cu stomacul. De asemenea, se recomanda ca apa administrata sa nu fie mult prea rece. Acesta trebuie sa aiba o temperatura cu cel mult 4-5 grade mai mica decat temperatura camerei.

 

Sursa foto : www.ipuppycam.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare