Animale de companie

#caini ghizi #persoane cu dizabilitati #caini #dresare caini

Caini ghizi pentru persoanele cu dizabilitati

„Cainii ghizi sunt acele exemplare canine care sunt utile unei anumite categorii de oameni - cu probleme locomotorii, psihomotorii, suferinzi de singuratate, nevazatori, cardiaci etc. Un caine ghid poate sa stie intre 20 si 120 de comenzi, dar nu numarul de comenzi il face valoros, ci cum stie sa sprijine stapanul si sa intervina cand este nevoie de el”, a declarat Liviu Ionescu, presedinte al Centrului de Educare Canina Romania.

 

Primul caine ghid a fost dresat in Germania in anul 1920 pentru a ajuta vetranii care si-au pierdut vederea in timpul Primului Razboi Mondial. In Romania „primele exemplare canine au fost formate, pentru nervazatori, in anul 1994, la Craiova, la Centrul de Educare Canina”, a mai spus Liviu Ionescu.

Nu intotdeauna, un antrenament bun reuseste sa faca un caine sa aiba grija de stapanul lui. De fapt, acesti caini sunt selectati in functie de temperament si de capacitatea de a se adapta dupa firea si comportamentul persoanei care are nevoie de ajutorul lui.

„In chinologia utilitara poate fi educat orice tip de caine, orice rasa sau nerasa, dar trebuie sa se incadreze perfect intr-un sablon genotipic si fenotipic. Se urmaresc acele exemplare care sunt extrem de sociabile, jucause, fara o personalitate ascunsa, fara sa fie hiper sau hipo reactive. Sunt selectati cainii care se adapteaza rapid in orice mediu, orice familie sau areal geografic. Cele mai utilizate rase in specialitatea de caini ghizi sunt labradorul, golden retriever, ciobanescul german”, a mai spus Liviu Ionescu.

La ora actuala exista mai multe tipuri de caini ghizi, printre care se numara: cainii ghizi pentru persoane nevazatoare, pentru persoane care nu aud si pentru persoane cu handicap.


1. Cainii ghizi pentru persoane nevazatoare

Acesti caini sunt dresati pentru a ajuta persoanele nevazatoare. Un ham pus cainelui si un maner scurt de care stapanul sa-l tina il ajuta pe acesta sa vada prin ochii cainelui.

„Un caine ghid pentru nevazatori stie sa plimbe stapinul prin oras, sa se opreasca la fiecare intersectie si sa treaca numai cand nu este nici un pericol sau semaforul este verde, sa il ocoleasca pe stapan cand intalneste orice tip de obstacol si pericol, sa-l avertizeze cand sunt scari sau alte obiecte pentru urcat sau coborit, sa ii stinga televizorul, sau usa, sa ii aduca un anumit obiect etc.”, a adaugat Liviu Ionescu.

In acesta relatie caine - om, regulile stau putin altfel: omul ii da cainelui o comanda pe care acesta trebuie sa o respecte, iar cainele trebuie sa il conduca pe stapan acolo unde acesta doreste. Ambii trebuie sa aibe incredere unul in celalalt.


2. Caini ghizi pentru persoane cu deficiente de auz

Cainii care insotesc persoanele cu deficiente de auz ii anunta pe stapani cand aud diverse sunete prin casa, cum ar fi soneria, alarma ceasului, telefonul, plansetul copilului, alarma de incediu sau cand cineva ii striga. Ei sunt antrenati sa avertizeze persoana cand aude un sunet si sa o duca pana in locul din care acesta provine.


3. Caini ghizi pentru persoane cu alte dizabilitati

Urmand unele antrenamente speciale acesti caini reusesc sa ajute persoanele care sufera de diferite dizabilitati. Ei pot fi antrenati sa ajute oamenii care folosesc carucior electric sau manual pentru a se deplasa, care sufera de autism, care sufera de dizabilitati psihice sau pentru persoanele care au spasmofilie. Cainii pot aduce diverse obiecte, pot impinge scaunul cu rotile catre stapanul lui, inchide si deschide usile, stige si aprinde lumina, latra pentru a le arata stapanilor ca au nevoie de ajutorul lui, poate gasi o persoana pe care sa o cheme in ajutor si multe alte lucruri de care are nevoie o persoana cu dizabilitati.

„Paleta utilitra variaza pana la cei care presimt ca stapanul lor intra intr-o criza cardiaca sau alt tip de criza si aduc medicamentul sau il trezesc cand doarme sau uita sa isi ia imediat medicamentele”, a spus Liviu Ionescu.


Antrenamentul cainilor ghizi

Cainii sunt antrenati inca din primele luni de viata, pentru a ajunge la standardele dorite de antrenorii si de stapanii acestora.

”Dupa varsta de 4 luni se fac primele psihoteste canine de preselectie . Acestea se fac periodic, inclusiv spre o dirijare catre specialitatea cea mai buna a exemplarului aflat in studiu. Un modul educational pentru cainii ghizi poate dura intre 4 si 12 luni si de obicei se intra cu ei in specialitatii dupa varsta de 10 luni a cainelui”, a precizat Liviu Ionescu.

Nu exista caini gata formati care sa fie dati spre adoptie catre persoanele care au nevoie de ei. Exceptie fac cazurile in care se face o comanda ferma cu cateva luni inainte.

ATENTIE! Ai grija unde iti inscrii cainele deoarece nu toate scolile de dresaj canin sunt specializate pe dresarea cainilor ghizi pentru persoanele cu dizabilitati.

„Costurile variaza de la o scoala la alta, intre 400 - 1000 euro. Unele scoli merg spre partea comerciala - nu fac decat sa formeze cainele formal / sportiv pentru ce ar trebui sa faca si alta categorie de scoli sunt cele care merg spre partea chinologica unde antrenamentul dureaza mai mult, dar doresc ca acel caine sa stie cat mai multe indiferent de afectiunile persoanei”, a mai spus Liviu Ionescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea