Animale de companie

#animale de companie # mancarimi caini # scarpinat #caini #animale

Cainele de scapina des? Ce ii poate provoca mancarimi

Scarpinatul pare a fi o activitate preferata a cainilor, dar de multe ori acest gest poate fi cauzat de anumite probleme aparute la nivelul pielii care ii provoaca o starea de disconfort patrupedului. Care sunt cele mai frecvente cauze ale mancarimilor si cum le recunosti:

 

Alergii de sezon

La fel ca si oamenii, cainii pot suferi de alergii de sezon. Alergiile se manifesta prin aparitia unor scuame, cosuri sau infectii la nivelul pielii, care ii provoaca mancarimi cainelui. In cazul in care observi aceste probleme pe pielea animalului tau de companie, recomandat este sa mergi la veterinar pentru a primi tratamentul adecvat. Exista insa si masuri preventive pe care le poti lua. Spre exemplu, daca alergia este provocata de un anumit tip de iarba de afara, spala cainele pe picioare, labute si pe burta cu o carpa umeda, in fiecare zi.

Alergie la mancare

Cand cainele se scarpina la ureche si pe spate, cauza poate fi alergia alimentara. Alergiile alimentare pot aparea atunci cand cainele primeste un tip nou de mancare, insa acest tip de alergie se poate dezvolta si in timp. In aceasta situatie, veterinarii recomanda trecerea la o alta dieta proteica, cu tipuri de proteine pe care cainele nu le-a mai incercat pana atunci. Un tip diferit de proteine, la care sistemul imunitar al cainelui nu a mai fost expus, va ajuta la diminuarea alergiei la mancare.

Alergie la vaccinuri

Vaccinarea este esentiala pentru a proteja cainele de boli si pentru a avea un companion sanatos tot timpul. Uneori insa vaccinurile au si reactii adverse si unele pot fi reactii alergice. Pe langa scarpinatul in exces, cainele se mai poate confrunta si cu alte probleme, cum ar fi umflarea fetei si a gatului, urticarie si dificultati in a respira.

Parazinti externi

Nu este nicio surpriza ca un caine se scarpina atunci cand blana lui a fost invadata de purici. Dar nu doar acesti paraziti pot face cainele sa se scarpine. Raia si demodecia sunt alte doua boli de piele la caine care il pot face pe animalul tau de companie sa se scarpine intens. In aceste cazuri, pe langa scarpiat, cainele ajunge sa se ciupeasca si sa isi mestece pielea, ajungand sa aiba de multe ori zgarieturi, iritatii si cruste.

Samponul anti purici

Poate parea o idee buna sa tii la distanta puricii sau sa ii indepartezi din blana cainelui cu ajutorul unui sampon special sau al pudrelor anti purici. Aceste produse insa pot provoca mancarimi la nivelul pielii animalului.

Greselile din timpul spalatului

Multi stapani isi spala cainele cu sampon pentru oameni, insa acesta contine chimicale si parfumuri care distrug uleiurile naturale ale pielii cainelui si provoaca mancarimi si uscaciune. Mai ales in cazul cainilor cu sensibilitate la nivelul pielii, aceste produse trebuie total evitate.

Un culcus nou

Cand cainele incepe sa se scarpine peste tot imediat ce i-ai luat un nou cos sau o paturica, acesta poate fi sensibil la noul sau culcus. Chiar daca cainele tau nu are nicio sensibilitate a pielii de care sa stii, recomandat este sa speli astfel de obiecte inainte ca acesta sa le foloseasca.

Hormonii

Anumite afectiuni hormonale, cum sunt boala Cushing, hipotiroidism si afectiuni ale ficatului afecteaza pielea si sistemul imunitar.

Factorii genetici

Anumite rase de caini au o predispozitie in a face boli de piele, precum sunt alergiile care provoaca mancarimi la nivelul pielii. Printre aceste rase se numara Labrador Retriever, Golden Retriever, Terrier, Chihuahua, Ciobanesc German si Rottweiler.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea