Animale de companie

#bulldog-ul francez #caini #animale #rase

Bulldog-ul Francez (French Bulldog)

caine energic si afectuos, creandu-si legaturi puternice cu stapanul lui. Aceste animalute sunt caini de paza credinciosi si se bucura sa-si petreaca cat mai mult timp cu putinta alaturi de proprietarii lor. Necesarul de miscare este mediu, rasa neavand tendinta de a fi un caine foarte sportiv.


Adorabilul bulldog francez, cu urechile sale caracteristice de liliac, este un caine mititel, compact si robust. Rasa este un companion indragit de multi ani. Desi considerata un bun al francezilor, acest caine se pare ca ar proveni din bulldog-ul englez.

 

 

Istoricul si originea

 

Bulldog-ul francez este un caine indragit care, cel mai probabil provine din bulldog-ul englez, pe langa alte rase englezesti sau frantuzesti. Se spune ca bulldog-ul francez a fost initial creat in Anglia, ca versiune miniaturala a bulldog-ului englez. In jurul anului 1860, crescatorii francezi au importat acesti bulldog-i de talie mica din Marea Britanie si i-au imperecheat cu terrier-ii francezi. Bulldog-ul francez s-a bucurat de multa popularitate in Franta spre sfarsitul anilor 1800 fiind importat in America de Nord cam in aceeasi perioada. American Kennel Club a acceptat bulldog-ul francez ca rasa in 1898.

Rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

 

Aspectul exterior si dimensiunile

 

Bulldog-ul francez are aspectul unui mastiff pitic cu umeri lati, piept adanc, gat gros si o musculatura bine dezvoltata si bine evidentiata. Corpul are forma de para, cu toracele mai lat si bazinul mai ingust.

Blana sa este scurta si lucioasa. Culorile acceptate pentru cainii de expozitie sunt dungatul (bridle) sau dungatul cu alb, cafeniu si alb. Exemplarele care nu participa la expozitiile canine pot fi si negri, gri si rosu inchis.

Capul bulldog-ului francez are o forma interesanta. Urechile sunt similare celor de liliac, purtate ridicat, cu o baza mai lata si cu varfurile rotunjite. Deschiderea pavilioanelor urechilor este orientata anterior. Craniul este plat intre urechi si in varful capului si curb la nivelul fruntii. Ochii rotunzi si proeminenti au culoare inchisa. Bulldog-ul francez are un nas foarte scurt si buza superioara atarna peste cea inferioara. Pielea „lasata” de la nivelul capului si gatului formeaza cute. Coada este purtata dreapta sau rasucita ca un tirbuson.

Bulldog-ii francezi adulti au o greutate corporala de circa 9-13 kg si o inaltime la nivelul greabanului de circa 27-30 cm. Exemplarele peste 13 kg sunt descalificate.

 

Personalitatea

 

Bulldog-ul francez este, in general, un caine energic si afectuos, creandu-si legaturi puternice cu stapanul lui. Aceste animalute sunt caini de paza credinciosi si se bucura sa-si petreaca cat mai mult timp cu putinta alaturi de proprietarii lor. Necesarul de miscare este mediu, rasa neavand tendinta de a fi un caine foarte sportiv. Le place sa se joace cu alti caini, dar unii masculi pot deveni agresivi. Bulldog-ul francez este, de asemenea, un vanator de soareci neintrecut.

 

Relatiile cu familia si casa

 

Bulldog-ul francez este un caine de companie bun, dar are tendinta de a-i merge mai bine in familiile cu membri mai maturi. El nu este intotdeauna foarte intelegator si tolerant cu poznele copiilor. Alte animale de companie sunt, in general, tolerate cu el, mai ales daca bulldog-ul francez intra in contact cu acestea inca din copilarie. Aceasta rasa de talie mica, cu un caracter maleabil si cu nevoi minime de miscare este ideala pentru persoanele in varsta sau pentru cele care locuiesc intr-un apartament. Bulldog-ii francezi sunt intr-o oarecare masura independenti si multora le place sa fie unicul animal de companie din casa.

 

Dresajul

 

Bulldog-ul francez este un caine receptiv si inteligent, ceea ce-l face usor de dresat; cu toate acestea, rasa este in primul rand apreciata ca si caine de companie.

 

Aspecte particulare

 

Bulldog-ul francez poate dezvolta probleme respiratorii in urma antrenamentelor exagerate si extenuante, a emotiilor puternice si temperaturilor ambientale ridicate. Acest lucru se datoreaza in mare parte nasului scurt si, in general, formei craniului (sindromul brahiocefalic). Aceasta afectiune poate pune in primejdie viata animalului. Evitati sa-l plimbati sau sa-l lasati afara pentru mai mult de cateva minute in perioadele cu temperaturi ridicate si cu umiditate crescuta. Bulldog-ul francez prefera climatele mai reci.

Se spune ca aceasta rasa nu poate inota datorita conformatiei corpului, astfel ca trebuie sa va luati o marja de siguranta cand companionul dumneavoastra se afla in preajma vreunei piscine, bazin sau lac. Multi dintre crescatori sustin ca acest lucru este neadevarat si ca multe dintre exemplarele de bulldog francez inoata fara minime eforturi.

 

Boli si afectiuni curente

 

Bulldog-ii francezi sunt predispusi afectiunilor oculare si respiratorii. Daca este supraponderal, bulldog-ul francez poate avea dificultati in respiratie datorita abdomenului destins. Pot fornai, sfarai si elimina gaze intens.

Dermatita faldurilor faciale este o iritatie a pielii care se produce cand se stocheaza secretii intre cutele faciale.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

In plus, bulldog-ul francez prezinta unele dificultati la fatare datorita capului relativ lat al fetusilor (puilor) care se pot bloca in conductul pelvin in timpul fatarii.

Durata medie de viata a Bulldog-ului francez este de aproximativ 9-12 ani.

Sursa foto : www.breederretriever.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea