Animale de companie

#bulldog englez #rase #caini #animale

Bulldog Englez

Bulldogul Englez, cunoscut si ca Bulldog, este o rasa veche, ai carei stramosi erau inregistrati la AKC din 1902. Deoarece aspectul Bulldogului Englez este asemanator cu cel al raselor bulldog american si Bulldog Francez, acestia nu trebuie confundati.

 

Istoric

 

Termenul „Bulldog” a fost utilizat pentru prima oara in jurul anului 1568 si a fost aplicat si altor rase inaintea celor existente azi. Se crede ca Bulldogii Francezi se trag din rasa cainilor antici Molossian. Rasa isi are originile in insulele Britanice.

O alta teorie consta in faptul ca rasa a fost crescuta in Anglia si ca provine din urma incrucisarilor dintre Mastiff si Pug. Avand in vedere faptul ca Pug nu a ajuns in Europa pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, este putin probabil ca aceasta rasa sa fie precursoare originala a Bulldogilor Englezi.

In anii 1600 rasa era folosita pentru jocurile de noroc. Cainii erau pusi sa atace tauri, care erau in prealabil legati cu haturi de pari. In prezent rasa este crescuta doar ca animal de companie .

 

Caracteristici fizice

 

Bulldogul are o constitutie a corpului robusta. Acesta este un caine musculos, viguros. Picioarele sunt scurte si butucanoase. Pe corpul bulldogului, dar in special in zona capului si a picioarelor, sunt prezente cute groase de piele. Greutatea corporala a rasei se situeaza intre valorile de 20-25 kg la masculi si 20-23 kg la femele. Inaltimea medie este de 30-40 cm.

Corpul este acoperit de o blana scurta si matasoasa. Coloritul blanii poate fi tigrat sau patat in nuante de roscat, cafeniu, alb, crem, maro. In zona botului pot exista pete de culoare neagra.

Capul este mare, cu falci puternice si urechi lasate. Ochii sunt rotunzi si mari, de culoare inchisa.

In timp ce la anumite rase de caini (cum ar fi Dobermanul) coada se va taia la putin timp dupa nastere, Bulldogul Englez se naste cu ea scurta.

 

Temperament

 

In ciuda aspectului impunator, este o rasa docila. Bulldogii Englezi sunt caini prietenosi si tandri, dar uneori sunt prefacuti pentru a obtine ceva ce-si doresc.

Desi original erau caini cu risc de agresivitate, crescatorii au reusit in timp sa creeze o rasa blanda. Bulldogii Englezi se ataseaza foarte mult de familie si nu se aventureaza niciodata in exteriorul curtii fara ca cineva din familie sa-i insoteasca.

Accepta cu usurinta alte animale de companie si se inteleg destul de bine cu copii. Cu toate acestea, daca nu sunt dresati pot fi posesivi atunci cand vine vorba de hrana.

Nu sunt caini galagiosi. Cu toate acestea latra atunci cand cineva intra in curte sau suna la usa, pentru a-si instiinta stapanul. Daca unul dintre membrii familiei se afla in pericol, acestia nu ezita sa atace.

 

Ingrijire

 

Bulldogul Englez este un caine usor de ingrijit. Perierea se va face zilnic in timpul naparlirii si la doua zile in restul anului. Se recomanda folosirea unei perii dese, din par natural.

In timpul verii, este indicat sa se evite scoaterea cainelui afara atunci cand temperaturile cresc foarte mult, deoarece nu suporta caldura. Este bine ca in aceasta perioada sa fie scos afara dimineata si seara, dupa apusul soarelui.
De asemenea, daca sunt tinuti in curte este bine sa se tina cont de faptul ca Bulldogii Englezi prefera locurile umbroase si racoroase.

Se recomanda plimbarile lungi, pentru a se evita riscul de supraponderabilitate si pentru ca animalul sa-si consume energia.

 

Sanatate

 

Unele exemplare pot dezvolta la nivelul picioarelor chist interdigital. Acesta poate provoca disconfort, insa poate fi tratat cu usurinta de catre medicul veterinar.

Bulldogii Englezi mai pot suferi si de unele probleme oculare precum eversiunea celei de-a treia pleoape, ochi uscati sau entropie.

O alta boala semnalata la aceasta rasa este displazia de sold.

Cainii mai pot ruferi de probleme respiratorii , dermatite sau infectii la nivelul pielii si pietre la rinichi.

Exemplarele batrane pot dezvolta diverse alergii dar si probleme la nivelul articulatilor.

Deoarece au capul foarte mare, peste 80% dintre pui se nasc prin cezariana. Sarcina Bulldogilor Englezi trebuie permanent monitorizata de un medic specialist. Chiar daca femela poate naste natural se impune ca in timpul nasterii sa fie supravegheata de un medic veterinar, care sa poata interveni imediat in cazul aparitiei unei complicatii.

Speranta de viata a Bulldogilor Englezi este de 10-15 ani.


Sursa foto : www.animalsites.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare