Animale de companie

#caini #animale #rase de talie medie #rase #briard

Briard

Considerat a fi originar din provincia Brie, Franta, Briard -ul a fost initial creat pentru o oferi protectie impotriva atacurilor lupilor. In cele din urma, ei au devenit animale de companie indragite si caini ciobanesti si de cireada. Charlemagne, Napoleon, Thomas Jefferson si Lafayette, toti au fost proprietarii unui Briard.


 

 Istoricul si originea

 

Una dintre cele mai vechi rase de caini utilitari, Briard-ul are o istorie bogata. Briard-ul este recunoscut in anumite cercuri drept cainele ciobanesc de Brie. Prima data descrisa in secolul al XIV-lea, aceasta rasa a fost infatisata pe tapiteriile care dateaza inca din secolul al VIII-lea. Provincia Brie se considera a fi tinutul sau de origine, dar nu exista dovezi clare in aceasta directie.

Unii cunoscatori sunt de parere ca Briard-ul poate fi rezultatul incrucisarii Beauceron -ului (cainele de cireada francez) cu Barbet-ul (cainele de apa francez). Initial, ei erau intrebuintati pentru a apara oamenii de atacurile lupilor si ale braconierilor. Cu timpul, armata franceza a utilizat Briard-ul ca si caine mesager si pentru cautarea ranitilor in timpul razboiului.

Dupa Revolutia Franceza, treptat, ei au ajuns sa efectueze activitati mai facile in organizarea vitelor la pascut. Acesti caini si-au castigat popularitatea ca si animale de companie la inceputul anilor 1900. Unii dintre cei mai faimosi detinatori de Briard sunt Charlemagne, Napoleon si Thomas Jefferson.

Cursul istoric al Briard-ului in Statele Unite nu este pe deplin cunoscut. Thomas Jefferson are reputatia de a fi introdus aceasta rasa in Statele Unite, dar unele documente ii atribuie acest lucru lui Marquis de Lafayette. Briard-ul a fost inregistrat de catre American Kennel Club in 1922. Clubul american al Briard-ului a fost infiintat in 1928. Briard-ul a fost utilizat de catre soldatii americani in operatiunile militare dupa Primul Razboi Mondial. Astazi, Briard-ul este utilizat ca si caine de cireada, de paza si protectie, companion, in operatiunile de cautare si salvare si in activitatile militare.

Astazi, rasa este recunoscuta de catre urmatoarele oficii si organizatii internationale: CKC, FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 

Cele mai evidente caracteristici ale Briard-ului sunt sprancenele, mustata si barba. Asociate cu un mic carlig in varful cozii, numit croseta, Briard-ul are o infatisare total aparte, care-l face usor de recunoscut dintre rasele de caini.

Blana Briard-ului este ondulata, dubla, cu o lungime in jur de 5-6 cm. Coloritul variaza de la cafeniu pana la negru. Coada este in general stufoasa. Parul care acopera urechile purtate ridicat este scurtat, dandu-le acestora un aspect rotunjit.

Briard-ul are un corp puternic si viguros. Gatul sau puternic si nasul patratos ii confera o tinuta impunatoare. Ochii sunt bine distantati, exprimand siguranta de sine. Urechile pot fi cupate sau lasate in forma naturala. Botul este patratos si lung, iar nasul este negru. American Kennel Club impune ca acesti caini sa aiba cate doi pinteni la fiecare membru posterior.

Briard-ul adult poate atinge la maturitate o inaltime la nivelul greabanului de circa 62-68 cm la mascul si de 56-64 cm la femela si o greutate corporala in jur de 33-35 kg.

 

 Personalitatea

 

Briard-ul este o rasa foarte inteligenta. Sunt credinciosi si supusi, ceea ce ii face usor de educat si antrenat. Au un instinct gregar foarte puternic, astfel ca vor incerca sa „pastoreasca” copiii de varste mici sau alte animalute care le tin companie in casa. Sunt foarte grijulii si blanzi cu membrii „turmei” lor.

Briarzii pot fi foarte protectori cu copiii, dar trebuie intensiv socializati de la o varsta cat mai frageda. Un Briard putin sau deloc socializat poate fi independent, incapatanat si chiar salbatic. Majoritatea sunt circumspecti cu strainii. Sunt intotdeauna doritori sa va faca pe plac, dar stapanii lor trebuie sa fie fermi si consecventi. Acestor caini le place sa se faca utili. Briard-ul are un auz extrem de fin, ceea ce-l face un caine de paza excelent.

Acesti caini pot fi agresivi cu alti caini. Trebuie sa li se distraga atentia si necesita multa activitate pentru a-i mentine preocupati. Un Briard plictisit este un Briard distructiv.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Briard-ul are tendinta de a nu fi prietenos cu strainii. Nu este un companion bun daca nu este socializat adecvat, simtind nevoia sa fie alaturi de familia sa. Alaturi de stapanul potrivit, Briard-ul poate fi un animal de casa exceptional.

Au nevoie de multa miscare, fiind companionii ideali pentru adolescentii activi. Daca nu beneficiaza de un antrenament adecvat pentru a-si consuma energia, Briard-ul poate dezvolta anumite probleme de comportament sau poate deveni greu de controlat. Sunt excelenti companioni pentru persoanele care fac jogging, dar se vor bucura la fel de mult daca-i invitati la o baie in piscina.

Briard-ul se va acomoda traiului intr-un apartament daca este scos la plimbari lungi sau la jogging. Este moderat activ in interiorul caminului si va fi cel mai fericit daca i se pune la dispozitie o curte de dimensiune medie. Acest caine este total nepotrivit cresterii intr-un padoc.

 

 Dresajul

 

Briard-ul invata foarte repede daca i se aplica un dresaj consecvent. Dresajul prematur este recomandat. Ca si in cazul altor caini, dresajul trebuie sa uziteze de o corectie pozitiva, intrucat rasa nu raspunde bine pedepselor. Briard-ul are o memorie de invidiat si este extrem de maleabil si tolerant. Briard-ul exceleaza in luarea urmei, vanatoare, activitatile militare, ca si caine politist si in operatiunile de cautare si salvare.

Daca nu este dresat adecvat, Briard-ul poate deveni agresiv. Cel mai recomandat este sa va consultati cu un dresor profesionist inainte de a incepe orice dresaj cu Briard-ul dumneavoastra.

 

 Aspecte particulare

 

Cresterea acestei rase active poate fi o adevarata provocarea. Interiorul pavilioanelor urechilor trebuie mentinut in perfecta stare de curatenie, iar parul in exces de la acest nivel sau dintre degete trebuie indepartat.

Blana Briard-ului este aspra si rezistenta cu o textura similara celei de capra. Daca este bine intretinut, Briard-ul naparleste putin si sezonier. Blana Briard-ului se incurca foarte rapid daca nu-i acordati timp pentru a o ingriji.

 

Boli si afectiuni curente

 

In general, Briard-ul este un caine rezistent si robust cu cateva sensibilitati de ordin medical. Totusi, cateva afectiuni au fost semnalate cu o frecventa crescuta:

  • atrofia retiniana progresiva este o boala care determina degenerarea celulelor nervoase ale retinei. Afectiunea debuteaza adesea la cainii in varsta si poate conduce la orbire.
  • cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce treptat la orbire.
  • torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata animalului asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia.
  • displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat aparitia durerii, schiopaturii si artritei consecutive.
  • boala von Willebrand este o tulburare a sangelui care poate induce sangerare incontrolabila.


In plus, Briard-ul este predispus artritelor, alergiilor, limfosarcomului si afectiunilor tiroidiene.

Speranta medie de viata a Briard-ului este de 10-13 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea