Animale de companie

#caini #animale de companie

Bolile sezonului rece specifice cainilor

Temperaturile scazute, vantul si umiditatea excesiva pot avea efecte negative asupra cainilor, mai ales daca au par scurt sau sunt mai in varsta. La fel ca oamenii, cateii pot sa raceasca atunci cand sunt scosi la plimbare pe vreme geroasa. Iata care sunt principalele boli specifice sezonului rece la caini:

1 Afectiuni respiratorii


Afectiunile respiratorii apar de regula la cainii care sunt crescuti in interiorul locuintelor. Ele sunt cauzate de trecerea brusca de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute, fenomen care are loc atunci cand animalutele, obisnuite cu temperaturile mai ridicate din casa, sunt scoase la plimbare pe vreme rece.

La fel ca in cazul oamenilor, afectiunile respiratorii la caini pot fi de mai multe feluri - rinite, conjuctivite, laringite, faringite, traheite si chiar bronhopneumonii. Si simptomele sunt asemanatoare oamenilor si se manifesta prin stranut, tuse si scurgeri nazale sau oculare. Cainii pot prezenta febra, le scade pofta de mancare sau au stari de voma din cauza iritatiei faringiene.}

Tratamentul consta in antibiotice, antiinflamatoare, picaturi nazale sau oculare dar si stimularea sistemului imunitar prin vitamine.
 

2 Hipotermia


Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corporale sub limitele fiziologice. Aceasta poate aparea in momentul in care cainele petrece mult timp la temperaturi foarte scazute. Simptomele hipotermiei sunt respiratia dificila, puls slab, apatie si reflexe scazute.

In cazul in care cainele tau sufera de hipotermie este recomandat sa incerci sa-i restabilesti temperatura corporala asezand in jurul sau mai multe stice cu apa calda. Daca animalul nu-si revine este bine sa ceri ajutorul unui medic veterinar care ii va administra solutii perfuzabile, anticoagulante si cardiotonice pentru restabilirea functiilor vitale.

Daca nu intervii la timp, cainele poate intra in stare de soc din cauza lipsei oxigenului la nivel celular, atunci cand temperatura corpului ajunge la aproximativ 24o C.

Ca sa previi hipotermia este recomandat ca in zilele geroase sa-ti protejeni animalutul cu hainute speciale si sa-i cureti si usuci parul de zapada dupa fiecare plimbare.
 

3 Degeraturi


Degeraturile apar frecvent la nivelul extremitatilor - urechi, coada - care sunt mai putin protejate de par si mai putin vascularizate. Acestea sunt cauzate tot de expunerea prelungita a cainilor la temperaturi foarte scazute.

Degeraturile pot fi mai usoare, manifestate prin inrosire si edem sau foarte grave, cu cianoza si gangrena, necesitand indepartarea chirurgicala a portiunilor afectate.

La fel ca in cazul hipotermiei, primul ajutor in cazul degeraturilor consta in reincalzirea zonei afectate prin aplicarea unor comprese calde. Pentru cazurile mai grave, tratamentul consta in administrarea de vasodilatoare si anticoagulante, solutii rehidratante iar local zonele afectate se protejeaza cu pansamente cu antibiotice si antiseptice.
 

4 Nefritele


Nefritele sunt afectiuni ale rinichilor si pot aparea din cauza frigului mai ales la cainii cu par scurt si cei in varsta.

Simptomele acestei boli constau in febra, lipsa poftei de mancare, voma, colici, urinare frecventa . Urina este concentrata sau hemoragica, cantitatea ei scade si, in cazuri foarte grave, cainele nu mai urineaza, semn al instalarii insuficientei renale si a blocajului renal.

Ideal este ca tratamentul sa fie instituit in faza incipienta a bolii si consta in administrarea antispasticelor, incalzirea zonei lombare, medicatie antiifectioasa si vitaminizanta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea