Animale de companie

#animale #pisici #boli #bolile animalelor

Bolile pisicii de la A la Z - Partea I


In general, pisicile bolnave sunt apatice si isi pierd pofta de mancare insa, in functie de afectiunea pe care o prezinta, acestea pot pierde in greutate, pot face febra, li se inrosesc ochii sau au urinari cu sange.

Daca vrei sa ai un animal sanatos, care sa fie in permanenta vesel si jucaus, asigura-te din timp ca nu prezinta simptomele unei boli. De asemenea, vaccinarile si deparazitarile interne si externe trebuie facute la timp si in mod regulat, mai ales unei pisici de exterior.

1. Acneea. Reprezentand o infectie la suprafata pielii, acnneea este prezenta si la feline. Aceasta apare in special in zona fetei, in jurul botului. Inca nu se cunosc cauzele aparitiei acestei boli. Tratamentul este medicamentos si se administreaza dupa curatarea zonei respective.

2. Alergiile. Sunt stari de hipersensibilitate care apar la nivelul pielii, provocand mancarimi animalului. Cel mai adesea prin scarpinare, pisica isi poate provoca rani. Alergiile sunt provocate de microparticule transmisibile pe calea aerului, spre exemplu polenul irita caile respiratorii. O alta alergie des intalnita la feline este cea manifestata de un anumit aliment din mancarea acesteia. In cele mai multe cazuri aceasta alergie se manifesta prin dermatite, inrosirea pielii sau mancarimi. In acest caz

3. Anemia. Aceasta boala reprezinta diminuarea procentajului de hemoglobina din sange. In general anemia se transmite prin purici, muscaturi sau intrauterin prin circuitul transplacentar la puii nou-nascuti. Ajunsa in stare acuta, simptomele bolii sunt urmatoarele: puls slab si neregulat, acuitate vizuala si auditiva redusa, lipsa poftei de mancare. Daca observi ca animalul devine apatic si oboseste repede du-l la doctor pentru a i se face o examinare.

4. Ascita. Reprezinta acumularea lichidelor in abdomen. Boala se produce datorita acumularii de formatiuni tumorale in organism. De asemenea, modificari survenite la nivelul vaselor sanguine, peritonita sau ruptura vezicii urinare sunt alte cauze care pot duce la aparitia acestei boli. Atentie: Nu confunda ascita cu obezitatea. Tratamentul este format dintr-un regim dietetic si unul medicamentos. In cazurile grave se poate ajunge chiar la operatii chirurgicale.

5. Boala lui Aujeszky. Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli manifestate la pisici. Boala mai este numita si pseudorabie, deoarece animalul se musca singur...practic se automutileaza. Inca nu exista un tratament care sa actioneze efectiv asupra bolii si sa o combata. Din nefericire animalul isi pierde viata dupa aproximativ o zi, doua de la aparitia primelor simptome. Aceasta debuteaza in cele mai multe cazuri cu febra, pierderea poftei de mancare, miorlait ragusit si salivatie abundenta.

6. Cancerul. Aceasta boala este prezenta si la pisici. Cancerul poate afecta diferite parti ale corpului. Descoperit in faza incipienta acesta poate fi tratat. Cel mai adesea cancerul se depisteaza prin aparitia unor noduli. Mergi imediat la medic urmand ca acesta sa depisteze natura nodulului respectiv.

7. Conjunctivita . Cea ma intalnita cauza de aparitie a conjunctivitei este herpesul, un virus urmat de cele mai multe ori de o infectie bacteriana. Aceasta se manifesta prin lacrimarea ochilor, inrosirea lor si uneori si prin inflamarea mucoasei acestora.

8. Deshidratarea. Acest fenomen poate aparea in urma unor boli contactate de pisica sau poate fi unul dintre simptomele unei boli actuale, posibil inca nedepistata. Un semn al aparitiei deshidratarii este aspectul de piele lipita de corp, in unele cazuri, blana poate parea murdara. Daca observi acest fenomen cel mai bine este sa consulti de urgenta medicul veterinar.

9. Diabetul zaharat. Aceasta boala apare la orice varsta, insa cel mai des se intalnita la felinele trecute de varsta de sapte ani. Ea survine din cauza cresterii procentajului de zahar din sange . O pisica bolnava de diabet, bea multa apa si urineaza mai des decat in mod obisnuit. Organismul animalului va fi slabit chiar daca animalul va manca mai mult. Din pacate, diabetul zaharat nu poate fi tratat. Pentru a mentine animalul in viata i se va administra insulina si va urma un regim strict impus de medicul veterinar.

10. Enterita virala. Intalnita cel mai frecvent la pisicile tinere, boala afecteaza tractusul digestiv, in special intestinul subtire . Boala se transmite in special prin urina, dar si prin saliva, fecale, sau poate fi contractata de la ale mamifere bolnave. Simtomele pe care le manifesta pisica sunt: lipsa apetitului, voma, diaree si temperatura ridicata. Boala se trateaza prin administrarea antibioticelor, a antidiareicelor si a antispasticelor de catre medicul veterinar.

11. Giardia. Numita si „diareea calatorilor”, parazitul Giardia Intestinalis afecteaza atat oamenii cat si animalele. Bola nu este insa transmisibila de la animal la om. Parazitul este contractat in special de animalele care ies afara, animalele din petshop-uri si cele care intra in contact cu alte animale. Acesta se ataseaza de peretele si provoaca diaree animalului. Alte simptome, mai rar intalnite, sunt urmele de sange in fecale sau starile de voma. Tratamentul se administreaza de catre medicul veterinar si consta in medicamente antiparazitare administrate pe cale orala.

12. Hemobartoneloza. Este o boala provocata de un parazit numit Hemobartonella Felis. Acesta se localizeaza la nivelulu globulelor rosii. Simptomele aparitiei acestui germen parazit sunt febra, anorexie sau anemie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea