Animale de companie

#animale #pisici #boli #bolile animalelor

Bolile pisicii de la A la Z - Partea a III-a


In general, pisicile bolnave sunt apatice si isi pierd insa, in functie de afectiunea pe care o prezinta, acestea pot pierde in greutate, pot face febra, li se inrosesc ochii sau au urinari cu sange.

Daca vrei sa ai un sanatos, care sa fie in permanenta vesel si jucaus, asigura-te din timp ca nu prezinta simptomele unei boli. De asemenea, vaccinarile si deparazitarile interne si externe trebuie facute la timp si in mod regulat, mai ales unei pisici de exterior.

27. Reumatism. Este o afectiune articulara, care ingreuneaza mersul si alte miscari ale pisicii. Ca si oamenii pisicile pot avea dureri in zilele noroase sau in impul schimbarilor climatice. Chiar daca pisica este varstnica, nu ignora problema si consulta medicul veterinar.

28. Rinotraheita Infectioasa Felina. Aceasta este o boala virala, transmisibila de la alte pisici bolnave prin saliva, secretii respiratorii, tuse si stranut. Simptomele aparitiei acestei boli sunt dintre cele mai diverse: febra, tuse, stranut, conjunctivita , secretii ocular purulente, hipersalivatie, stomatita neurolica sau ulcerative si in cazuri foarte rare poate genera complicatii ajungand la pneumonie.

29. SIDA. Este un sindrom imunodeficitar dobandit. Nu confunda SIDA felina cu ce umana, chiar daca simptomele sunt asemanatoare, ea nu este transmisibila la om. Animalul bolnav , prezinta scaderea in greutate, febra mare, eczeme, diaree, gingivita si ulceratii ale mucoasei bucale. Pentru aceasta boala nu se cunoaste, inca, un tratament, eutanasia fiind singura solutie.

30. Toxocaroza. Aceasta maladie este provocata de infectarea cu parazitul Toxocara Cati, cunoscut si sub numele de Limbricul pisicii. Acesta poate fi transmis de catre mama, puilor prin laptele matern. La sfatul medicului se administreaza pisicii mama substante vermifuge inainte de imperechere dar si in perioada imperecherii. De asemenea pisoilor cu varste intre 48 ore si 6 luni se vor administra vermifuge.

31. Toxoplasmoza . Este o boala produsa de un parazit intracelular numit si este intalnita atat la oameni cat si la animale. Parazitul afecteaza toate mamiferele, insa pisica este gazda definitiva, de la care se poate transmite parazitul la om. Semnele clinice prezentate de pisici la contactarea bolii sunt: depresie, inflamatii oculare, febra, lipsa apetitului, pierderea in greutate si dificultati respiratorii. Animalul poate contracta boala din carnea cruda sau produsele lactate pasteurizate, dar si de la alte animale purtatoare ale acestui virus. Toxoplasmoza se poate trata prin medicamentatie administrata de medicul veterinar.

32. Tuberculoza. Boala se poate lua de la un alt animal bolnav, de la om daca acesta este contaminat, sau din carnea cruda si lactatele nepasteurizate provenite de la animalele infectate cu bacilul Koch. Semnele aparitiei bolii sunt: lipsa apetitului, scaderea in greutate, diarrea si de asemenea, pot aparea formatiuni nodulare pe gat, cap si toarace. Pentru a preveni boala este necesar ca animalul sa fie vaccinat.

33. Urcior . Reprezinta inflamarea glandelor lui Moebonius ce sunt situate la baza ochiului si care formeaza o baza impermeabila la lacrimi a pleoapelor datorita unei secretii grasa pe care o produc. Simptomele aparitiei urciorului la pisca pot fi inrosirea ochiului, clipitul foarte des si in stari mai grave umflarea. Daca pisca ta prezinta aceste simptome mergi de urgenta cu ea la medicul veterinar, deoarece urciorul trebuie operat. In cazul netratarii, acesta poate afecta corneea si va fi mult mai greu de tratat.

34. Uremie acuta. Totalitatea manifestarilor caracteristice insuficientei renale poarta numele de uremie acuta sau cronica. Animalul elimina deseurile din corp sub forma de uree (substanta organica incolora, cristalizata, care se gaseste in urina si in sange) prin urina. In momentul in care nivelul ureei din sange creste peste valorile normale, se poate vorbi de uremie acuta. Simptomele prezentate de pisica sunt letargia si inactivitatea. In stare avansata a bolii, animalul poate prezenta varsaturi, pierderea poftei de mancare, voma.

35. Urolitiaza. Reprezinta acumularea calculilor la nivelul cailor urinare. Concomitent cu aparitia acestei boli apar si cistitele, datorita iritarii mucoasei vezicii urinare si a celei uretrale de catre "nisip" sau calculi in momentul urinarii. Simptomele aparitiei bolii sunt: urinari frecvente si in cantitati mici insotite de dureri, urinari cu sange, animalul se linge des in zona genitala. Pisica incearca sa urineze incontinuu, iar la nivelul uretrei se produce spasmul musculaturii ceea ce cauza dureri mari. Daca animalul nu este dus de urgenta la medic, in 24-36 de ore se instaleaza insuficienta renala acuta, iar dupa mai mult de 48 de ore de blocaj uretral rinichii sunt compromisi, lucru ce conduce in majoritatea cazurilor la moartea animalului.

36. Urticarie. Aceasta dermatoza este de fapt o reactie alergica a organismului care se prezinta sub forma de plagi cutanate, umflate si rosii la nivelul pielii. O pisica diagnosticata cu urticarie poate avea urmatoarele simptome: agitatie, neliniste, manarimi si arsuri le nimevul tegumentelor. Pentru tratament, mergi cu el la medicul veterinar.

37. . Reprezinta legatura si sectionarea canalelor deferente (care conduc spre exterior) la mascul. Aceasta reprezinta practic o sterilizare fara a fi nevoie de . Motanul ramane insa activ sexual insa nu se mai poate reproduce.

38. Zoonoza.
Acest termen este asociat oricarei boli care se transmit de la animal la om. Unele dintre aceste boli sunt: turbarea, micozele, eczemele, toxoplasmoza si unii paraziti interni. Puteti preveni aceste transmiterea acestor boli prin vaccinarea animalului si deparazitari interne regulate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului