Animale de companie

#animalute #perusi #papagali #pasari #boala #animalute de companie

Boli frecvente ale perusilor

Stiai ca raceala este una dintre cele mai intalnite boli la perusi ce se manifesta la fel ca la oameni prin apatie, stranut, secretii nazale, probleme de respiratie? Perusii pot sa ia raceala de la oameni dar si din cauza schimbarilor bruste de temperatura. Boala se trateaza usor prin administrarea de propolis si vitamine. Iata si alte boli frecvente ale perusilor:


1 Psitacoza


Psitacoza este cunoscuta sub denumirea febra papagalilor.

Agentul patogen este bacteria chlamydia psittaci, o bacterie foarte contagioasa.

Simptomele acestei boli sunt de ordin respirator, fiind caracterizate prin stranut, conjunctivita, dificultati respiratorii, penaj zbarlit, scurgeri ale ochilor, pierdere in greutate , apatie, diaree.

Tratamentul consta in antibiotice pe baza de tetraciclina sau derivate, pe cale orala sau injectabile.


2 Diaree


Diareea poate aparea din cauza virusilor, bacterilor, ciupercilor intestinali, boli ale rinichilor.

La pasarile sanatoase vei observa in excremente ca partea neagra este separata de cea alba. In caz ca persusul sufera de diaree, aceastea sunt amestecate.

De obicei perusii vor refuza mancarea daca sufera de aceasta tulburare a tractului digestiv.

Este bine sa-i dai perusului ramurele de salcie, acestea fiind un foarte bun antidiareic si antibacterian, mei fiert, orez fiert si ceai de musetel.


3 Afectiuni pulmonare


Cele mai multe afectiuni pulmonare la perusi sunt produse de bacterii, virusi si chiar fungi.

Aparatul respirator al perusilor nu are pleura - membrana care inveleste plamanii si captuseste fata interna a cutiei toracice – iar acest lucru face ca orice traumatism oricat de superficial in zona toracica sa duca la aparitia unor boli care sa afecteze aparatul respirator.

Simptomele afectiunilor pulmonare sunt lipsa vioiciunii, scaderea apetitului, pasarea va sta zgribulita si nu va mai canta.

Perusul trebuie izolat de celelalte pasari, ferit de curenti de aer iar daca pasarea sta zgribulita, aseaza deasupra ei o lampa obisnuita, ca sursa de caldura. De asemenea, este recomandat sa adaugi vitamine in apa de baut.


4 Hipovitamonoza B


Hipovitamonoza B reprezinta o deficienta in stocarea si utilizarea vitaminelor complexului B, cauzata de consumul de mei nevitaminizat ce contine o antivitamina B si care accentueaza deficitul vitaminelor B din organismul pasarii.

Pasarea este apatica, sta zburlita, prezinta stare de somnolenta si tulburari de echilibru.

Pentru a preveni boala, este indicat sa hranesti pasarea cu mei vitaminizat. Hipovitamonoza B nu e o boala care se transmite sau ramane in mediul pasarii.


5 Viermele traheal


Simptomele bolii Syngamus trachea - viermele traheal sunt stari de voma, probleme respiratorii, depuneri negre-gri pe cioc, miros urat, diaree.

De vina pentru aceste simptome este parazitul Trichomona gallinae, ce se stabileste in gatul pasarii. Acestor paraziti le place umezeala, de aceea se gasesc de obicei in apa de baut ale pasarilor.

Boala este curabila, cu sanse bune de vindecare daca este depistata la timp. Diagnosticarea se face in de catre medicul veterinar cu ajutorul unui microscop.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului