Animale de companie

#boala parodontala caini #parodontoza caini #boala parodontala #parodontoza

Boala parodontala la caini – cum ii afecteaza si la ce sa fii atent

Desi este socant, 9 din 10 caini care au varsta de peste 3 ani prezinta simptomele bolii parodontale. Aceasta este o boala a gingiilor, dureroasa si distructiva si poate afecta foarte mult animalul de companie. Vom vedea in continuare mai exact ce este, care sunt cauzele ei si ce solutii exista pentru a evita boala parodontala la caini.

Ce este boala parodontala la caini

Boala parodontala la caini este o afectiune stomatologica in care gingiile se retracteaza, dintii se dezgolesc si incep sa se miste, iar, in stadiul cel mai grav, ei cad. Toate etapele sunt foarte dureroase pentru animalul de companie si debuteaza cu mirosul neplacut al respiratiei.

Cauzele bolii parodontale la caini

Daca vom intelege care sunt cauzele bolii parodontale la caini, ne va fi usor sa prevenim dezastrul. Haideti sa vedem exact cum incepe aceasta afectiune.

Stratul invizibil de bacterii care se dezvolta pe dinti se numeste tartru, iar el se poate tine sub control cu un periaj zinic sau prin roaderea alimentelor dure. Altfel, in timp, tartrul poate deveni un strat dur si galben care acopera dintii, iar ceea ce se vede este doar varful icebergului, fiind inceputul bolii parodontale la caini. Lupta anticorpilor este semnalata de inflamarea gingiilor, inflamare care faciliteaza trecerea tartrului in alveolele dentare si duce la afectarea radacinii dintilor cainelui care incep sa se miste si, intr-un final nedorit si dureros, sa cada.

Mai mult, gingiile sunt puternic vascularizate, astfel, bacteriile care formeaza tartrul pot trece usor in sange, deci poate fi afectat si sistemul imunitar al cainelui.

Alte cauze ale bolii parodontala la caini este hrana uscata care nu ofera suficienta abraziune pentru dinti si carbohidratii, adica dulciurile.

Solutii pentru prevenirea bolii parodontale la caini

Am vazut ca principala cauza a bolii parodontale la caini este formarea tatrului, fenomen care se poate tine sub control prin periajul zilnic al danturii cainelui sau prin administrarea batoanelor sau a jucariilor de ros. Periajul dentar se va face cu periute si paste de dinti speciale pentru caini, fara fluor. Ideal este sa se apele la ambele metode.

Totodata se recomanda ca hrana cainelui sa fie cat mai dura si saraca in carbohidrati.

Remedii si tratamente pentru boala parodontala la caini

Deja stim ca boala parodontala la caini se poate preveni prin periajul dentar, batoanele si jucariile de ros si o alimentatie potrivita, dura si cu continut scazut de carbohidrati. Daca, insa, boala deja s-a instalat, tratamentele sunt aproape identice ca cele umane. Astfel, se poate interveni chirurgical pentru un eliminarea mecanica a tartrului, operatia insa necesita anestezie generala si poate fi periculoasa pentru cainii mai in varsta.

In concluzie, boala parodontala la caini este o afectiune periculoasa, invaziva si dureroasa. Din fericire, ea se poate preveni din timp pintr-o alimentatie potrivita. Nu ne mai ramane decat sa schimbam acum alimentatia cainelui si sa facem tot ce este posibil pentru a-l ajuta sa isi pastreze dintii cat mai albi si mai curati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea