Animale de companie

#pesti #boli pesti #ingrijire pesti

Boala gaurilor in cap la pesti

Boala gaurilor in cap este intalnita la pestii de apa dulce, in principal la ciclide, pestii discus si oscar. nu a Nu a fost stabilita o cauza exacta a bolii insa exista mai multe teorii solide care fac legatura dintre anumite conditii si imbolnavirea pestilor. O alta denumire intalnita pentru aceasta boala este Eroziune la nivel cefalic.



Cauze


Boala este adeseori asociata cu infestarea cu flagelate a intestinelor si mult timp s-a crezut ca aceasta este principala cauza a bolii. Insa infestarea poate fi provocata de o hranire neadecvata din perioada premergatoare izbucnirii bolii.

Agentii patogeni vor leza membrana mucoasa a intestinelor astfel ca pestii nu vor mai putea absorbi cantitatea necesara de nutrienti, rezultatul fiind carenta.

Pestii vor incerca sa sa compenseze aceasta carenta prin folosirea tesutului cartilaginos din zona craniului si prin refolosirea mineralelor depozitata aici. Acest lucru duce la formarea gaurilor. Pielea de pe zonele afectate se rupe si cartilajul este expulzat, in locl respectiv ramanand un crater.

Boala mai este favorizata de stres, de o calitatea slaba a apei, hranirea improprie sau aglomerarea acvariului.


Simptome


Simptomele acestei boli sunt vizibile la nivelul craniului si in lungul liniei laterale, unde apar leziuni de tip crater. Boala poate avea o forma usoara la inceput insa poate evolua repede si, netratata la timp, gaurile vor deveni mai mari si vor favoriza dezvoltarea infectiilor bacteriene si fungice secundare.

Boala se agraveaza si duce la instalarea unei infectii severe, ducand la pierderea poftei de mancare a pestelui si, in cele din urma, la moarte.


Tratament


Tratamentul consta in adaugarea de antibiotic in acvariul in care stau pestii infectati. In cazurile in care au aparut si infectii bacteriene secundare este necesara adaugarea unor medicamente suplimentare, insa vei avea nevoie de sfatul unui specialist.

De asemenea, un rol important in vindecare il are alimentatia. Pestii bolnavi trebuie sa aiba o dieta sanatoasa si variata. Inima de vita sau alte tipuri de carne de la animale cu sange cald favorizeaza vindecarea leziunilor intestinale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea