Animale de companie

#rase #caini #bichon havanez #animale

Bichon Havanez

Bichonul Havanez este o rasa de ce il are ca stramos pe Bichonul Tenerife, o rasa introdusa in Insulele Canare de catre spanioli. Sunt caini foarte jucausi, perfecti pentru familiile cu copii sau alte animale de companie . Despre Bichonul Havanez se spune ca are o personalitate de claun, deoarece ii place mai mult sa sara decat sa alerge.

 

Istoric

 

In timpul Revolutiei Cubaneze, cainii mici si foarte pufosi erau adesea ocrotiti de catre stapanii acestora, in cea mai mare parte aristocrati. O mare parte dintre cubanezi au fugit in SUA si au luat cu ei si micile animale de companie. Unii dintre cubanezii stabiliti in SUA se ocupau de inmultirea acestora. In 1970, cand americanii au devenit interesati de rasa, existau doar 11 astfel de exemplare pe acest continent.

Deoarece s-au dedicat inmultirii lor, Bichonul Havanez este una dintre rasele care au evoluat cel mai rapid. In 2004 exista deja o crestere de 24%, in cadrul cainilor inregistrati AKC (American Kennel Club). Cainii erau apreciati pentru eleganta, raritate si temperament .

Bichonii havanezi sunt folositi doar ca animale de companie, fiind unii dintre cei mai indragiti din rasele de talie mica .

 

Caracteristici fizice

 

Desi este un caine de talie mica, Bichonul Havanez nu este deloc un caine fragil si delicat. Acesta are un corp robust si este un caine foarte indraznet. Un cantareste intre 8-17 kg si masoara aproximativ 21,6- 29,2 cm inaltime.

Rasa este vestita pentru limba neobisnuit de lunga, dar pe care nu prea obisnuieste sa si-o tina pe afara in perioadele caniculare, precum alte rase.

Bichonul Havanez are ochii mari si rotunzi, de culoare neagra. Urechile sunt de dimensiuni medii, bine acoperite cu par si tinute lasate.

Coada este acoperita de un strat de par lung si des si este tinuta pe spate, in forma de semicerc.

Corpul bichonului este acoperit de o blana lunga, matasoasa si lucioasa. Blana poate fi intalnita intr-o larga varietate de culori si combinatii. Indiferent de colorit, toate exemplarele trebuie sa aiba nasul negru si pete de culoare neagra in jurul ochilor.

 

Temperament

 

Bichonul Havanez este un caine foarte jucaus si prietenos. Se intelege foarte bine cu alte animale de companie si cu copiii, si rareori este nervos in jurul persoanelor straine.

Bichonul Havanez este cunoscut pentru faptul ca obisnuieste sa manance doar acompaniat de cineva. Daca i se da sa manace si este lasat singur in camera, acesta va lua repede o cantitate mare de mancare si isi va urmari stapanul. Odata ajuns in incaperea in care se afla stapanul, Bichonul va lasa mancare pe podea si va manca delicat din ea. Totodata, daca este invatat de mic sa fie hranit din palma, cu greu se va mai dezobisnui de acest obicei.

Este pregatit pentru a se juca in orice moment al zilei, insa cu toate acestea se linisteste rapid daca stapanul ii cere acest lucru.

Cand este mic are tendinta de a latra in permanenta. Este indicat sa fie invatat cat mai repede sa nu mai latre cand nu este necesar, pentru a preveni ca acest comportament sa devina o obisnuinta cand ajunge la maturitate.

Fiind un caine foarte activ, este indicat sa fie dresat. In acest fel devine mai ascultator si in acelasi timp isi va consuma energia in mod productiv.

 

Ingrijire

 

Fiind un caine cu blana lunga, Bichonul Havanez trebuie pieptanat zilnic deoarece in timpul plimbarilor se pot aduna multe impuritati . Pentru ca ingrijirea sa fie mai usoara, in special in perioada de vara, se recomanda tunderea blanitei pana la 2-5 cm, in functie de preferinte.

 

Sanatate

 

Bichonii sunt in general caini sanatosi si daca sunt ingrijiti corespunzator pot trai pana la 19 ani. Rareori se intampla ca Bichonul sa sufere de afectiuni ale ficatului, inimii, cataracta sau displazie a retinei. Unoeri se intampla ca Bichonul Havanez sa lacrimeze. Este foarte important ca acesta sa fie sters cu un prosop curat periodic pentru a evita infectiile la nivelul ochilor.

Speranta de viata a Bichonului Havanez este de 14-19 ani.

Sursa foto : www.highlandshavanese.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea