Animale de companie

#azawakh #animale #caini #rase

Azawakh

 

Azawakh este o rasa de caini de talie mare care impresioneaza prin aspectul osos al corpului si prin dimensiuni. Desi in zonele Africii, de unde este nativa, rasa este folosita in special pentru vanatoare, Azawakh sunt caini excelenti de companie. Pentru a fi insa ascultatori, acestia au nevoie de un stapan care sa stie sa se impuna in fata lor.

 

Istoric

 

Crescuti de Tuaregi, Fula, si diverse alte formatiuni nomade din regiunile Saharei, Mali, Niger, Burkina, Faso si Algeria de Sud, aceasta rasa este inca folosita pentru paza sau pentru vanatoarea de gazele si iepuri. Zona foarte austera din regiunea Sahel este motivul principal pentru care doar cele mai rezistente exemplare supravietuiesc traiului de acolo. Spre deosebire de alti caini de vanatoare , Azawakh vaneaza in haita, doborand prada cu ajutorul membrelor anterioare, in momentul in care aceasta a obosit. Ca si caini de paza, in momentul in care simt primejdie, un membru al haitei va semnala pericolul, si intreaga haita va porni la atac sub conducerea sefului de haita.

Este o rasa rar intalnita in Europa si America de N, dar cu toate acestea, pe cele doua continente exista crescatori devotati acestei rase. Azawakh au un comportament diferit, in functie de exemplar, acesta variind de la caini de companie pana la exemplare feroce. Este o rasa care are nevoie de interactiune constanta cu stapanul. Daca sunt bine crescuti si dresati, se inteleg foarte bine cu alte rase de caini, pisici si chiar copii sau straini.

 

Caracteristici fizice

 

Azawakh este o rasa de caini cu un corp suplu. Structura corpului este osoasa, acoperita cu un strat fin de muschi. Pentru necunoscatori, cainii din aceasta rasa pot da impresia ca sunt subnutriti, din cauza oaselor care sunt vizibile prin piele.

Corpul este acoperit cu o blana scurta. Blana are un aspect lucios si in general este de culoare cafenie, roscata sau maro, insa pot fi intalnite si exemplare cu blana neagra, gri sau alba. Petele de culoare alba din zona picioarelor si a pieptului sunt normale la toate exemplarele, indiferent de culoarea predominanta.

Standardele rasei se situeaza intre valori de 15-25 kg si 61-74 cm inaltime.

Azawakh au ochii migdalati si botul alungit. Urechile sunt de dimensiuni medii si rotunjite la varf.

Datorita auzului foarte fin pe care il au, Azawakh sunt folositi adesea pentru vanatoare.

 

Temperament

 

Azawakh sunt caini care se ataseaza foarte mult de persoana care-i ingrijeste si fata de care devin foarte protectori. In functie de situatie, Azawakh pot fi atenti sau distanti, afectuosi sau agresivi. In general sunt rezervati cu strainii si nu le place sa fie mangaiati de acestia, insa rareori se poate intampla sa devina agresivi din aceasta cauza. Cu persoanele pe care le accepta sunt in schimb foarte afectuosi si blanzi.

Din cauza temperamentului schimbator, Azawakh au nevoie de stapani care sa stie sa se impuna in fata lor.

Cainilor din aceasta rasa nu le place vremea rece si ploaia.

Au o memorie extraordinara si sunt capabili sa se recunoasca intre ei dupa lungi perioade de despartire. Propietarii care poseda doua exemplare de caini Azawakh vor observa ca cei doi sunt foarte afectiosi unul cu altul si ii vor surprinde adesea dormind impreuna.

Azawakh sunt caini foarte energici si au o rezistenta extraordinara la alergat. De asemenea, sunt caini foarte rapizi, putand alerga cu pana la 60km/h.

 

Sanatate

 

 Azawakh pot suferi de boala Wobber care este provocata de instabilitate vertebrala cervicala, o malformatie a vertebrei care sustine gatul. Unii crescatori cred ca aceasta problema apare cand puii cresc prea repede din cauza unei diete foarte bogata in proteine.Unele exemplare pot suferi de epilepsie.

Majoritatea catelelor din aceasta rasa sunt active sexual o singura data pe an. In general o femela naste intre 4-6 pui insa de la un exemplar la altul numarul puilor pot varia de la 1 la maxim 8. Complicatiile in timpul nasterii apar doar in cazuri izolate.

Deoarece sunt caini foarte activi, Azawakh au nevoie de un nivel ridicat de exercitii zilnice. Este indicat ca acesti caini sa fie tinuti intr-o curte destul de incapatoare astfel incat sa poata alerga de fiecare data cand doresc.

Speranta de viata a rasei este de aproximativ 12 ani.

Sursa foto : www.maxreading.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului