Animale de companie

#australian terrier caini #animale #rase

Australian Terrier

Terrier-ul Australian este unul dintre cei mai mici terrier-i, fiind o alegere buna pentru familiile cu copii de varste mai mari.

 

Istoricul si originea
 

 

Terrier-ul Australian, dupa cum ii sugereaza si numele, este originar din Australia, unde este utilizat pentru a tine sub control populatiile de rozatoare din adaposturile de oi, mine si de-a lungul cursurilor de apa. Ei sunt, de asemenea, folositi pentru a pastori oile, devenind caini de paza. Se crede ca Terrier-ul Australian a fost creat prin imperecherea terrier-ilor cu blana aspra care au venit din Anglia cu terrier-ii locali cu blana aspra. Alte rase britanice, cum ar fi Skye Terrier -ul, Cairn Terrier-ul si Yorkshire Terrier-ul, au fost utilizate si in cele din urma a luat nastere Terrier-ul Australian.

Acesta a fost primul caine australian autohton recunoscut si etalat in expozitiile canine din Australia. De-a lungul anilor, in urma programelor de selectie a rezultat un caine neinfricat si viguros, care se adapteaza atat vietii urbane, cat si celei rurale. Terrier-ul Australian a fost pentru prima data prezentat intr-o expozitie canina in 1868 in Melbourne, Australia, sub denumirea de Terrier-ul Australian cu blana aspra.

Popular in Australia, rasa a fost in cele din urma exportata in Anglia la sfarsitul secolului al XIX-lea si si-a facut aparitia in Statele Unite in jurul anului 1940.

In 1960, Terrier-ul Australian era recunoscut de catre American Kennel Club ca membru al grupei terrier-ilor.
Astazi, rasa este recunoscuta de urmatoarele oficii si organizatii internationale: FCI, AKC, UKC, KCGB, CKC, ANKC, NKC, NZKC, ATCSA, CET, CKC, APRI, ACR.

 

 Aspectul exterior si dimensiunile

 


Terrier-ul Australian este un caine mititel, compact si cu picioarele scurte. Capul este lung si prevazut cu urechi mici ciulite, de forma literei „V”. Terrier-ul Australian are ochii de culoare inchisa si stralucitori. Pieptul este puternic, moderat de adanc si lat. Labutele sunt asemanatoare celor de pisica. Coada este scurta.

Blana Terrier-ul Australian rezistenta la intemperii este dreapta si aspra, un pic mai mare de 5 centimetri si mai lunga la nivelul membrelor si a gulerului care se formeaza in jurul gatului. Blanita poate fi albastrui cu cafeniu, nisipiu simplu sau rosie.

Terrier-ul Australian adult poate atinge o inaltime la nivelul greabanului de circa 23-28 cm si o greutate corporala in jur de 4-6 kg.

 

 Personalitatea

 

Terrier-ul Australian este un caine mititel, afectuos si jucaus. In general, sunt companioni loiali familiilor lor, dar pot fi rezervati cu strainii. Terrier-ul Australian este un caine activ caruia ii face placere sa fugareasca micile animalute (iepuri, veverite si alte rozatoare). Agil, curios si sigur pe el, Terrier-ul Australian are simturile mirosului si vazului foarte ascutite, motiv pentru care poate fi un caine de paza bun. Nu-si doreste nimic altceva decat sa-si multumeasca stapanul si este mult mai usor de educat pentru a fi supus si ascultator decat multi alti terrieri. Terrier-ului Australian ii place sa latre.

 

 Relatiile cu familia si casa

 

Terrier-ul Australian este un caine excelent pentru familiile active. Are multa energie si trebuie sa fie mentinut activ si stimulat din punct de vedere mental. Terrier-ul Australian este un bun companion pentru copii daca este familiarizat cu acestia de la o varsta frageda. Sunt, de asemenea, buni companioni si pentru persoanele in varsta. Acest terrier este foarte protector cu membri familiei sale si va latra atunci cand se apropie vreun strain.

Terrier-ul Australian poate trai fericit intr-un apartament atata timp cat este scos la plimbari zilnice, el fiind destul de activ in interiorul caminului astfel incat sa nu-i fie necesara o curte. Aceasta rasa poate convietui cu alte animalute, dar este foarte probabil sa fugareasca micile creaturi, inclusiv pisicile familiei si poate avea unele inclinatii de a domina alti caini.

 

 Dresajul

 

Terrier-ul Australian este usor de dresat, putand excela in obedienta, luarea urmei, agilitate si efectuarea de trucuri. Daca ar fi sa-l comparam cu alti terrier-i, terrier-ul australian este mai usor de educat.

 

 Aspecte particulare

 

Terrier-ului Australian nu-i place sa fie lasat singur fara a avea ceva de facut. Sunt caini inteligenti care necesita o stimulare mentala pentru a preveni dezvoltarea tulburarilor de comportament. Ca si in cazul altor terrier-i, aceasta rasa are tendinta de a sapa gropi si de a latra excesiv daca se plictiseste. Acestui caine nu trebuie sa i se permita sa hoinareasca liber din lesa intrucat are inclinatia de a fugari micile creaturi. Blana sa lunga, aspra si tepoasa este usor de intretinut si nu trebuie tunsa. Simpla periere de cateva ori pe saptamana este suficienta. Perierea stimuleaza secretia glandelor sebacee ale pielii, conferindu-i blanii un luciu fara prea mari eforturi. Parul din jurul ochilor si cel din urechi va fi trimat daca este cazul. Unghiutele trebuie sa fie scurtate periodic. Terrier-ul Australian naparleste putin sau chiar deloc.

 

 Boli si afectiuni curente

 

Terrier-ul Australian este o rasa robusta si rezistenta cu putine sensibilitati de ordin medical. Dintre acestea cu o frecventa crescuta au fost semnalate urmatoarele:

  • Luxatia mediala a patelei este o afectiune in care patela (rotula) nu mai culiseaza in santul ei natural de la nivelul femurului. Schiopatura poate varia de la impiedicare ocazionala, ca o saritura intermitenta pana la o schiopatura persistenta.
  • Diabetul zaharat este o afectiune pancreatica asociata unei insuficiente in producerea de insulina.
  • Hipotiroidismul apare atunci cand glanda tiroida nu functioneaza adecvat. In lipsa unei cantitati suficiente de hormon tiroidian, se poate produce imbolnavirea.

In plus, Terrier-ul Australian este predispus alergiilor, dermatitei atopice si otitelor.

Speranta medie de viata a Terrier-ului Australian este de circa 15 ani.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea