Animale de companie

#chinchilla #rozatoare #pericole

Asigura casa pentru o chinchilla

Chiar si cateva minute de joaca in afara custii pot fi pentru o chinchilla foarte periculoase, in cazul in care nu asiguri incaperea inainte de a-i da drumul. Desigur, ca orice animal chinchilla se va bucura jucandu-se in afara custii, inspectand imprejurimile si cercetand obiectele necunoscute. Pentru ca chinchilla sa fie insa in siguranta este important sa tii cont de cateva lucruri importante:

 

1 Afla care sunt obiceiurile ce pot pune cinchilla in pericol

 

Pentru a asigura casa pentru o chinchilla trebuie mai intai sa stii care sunt obiceiurile care ii pot face rau. O chinchilla va dori intotdeauna sa cerceteze obiectele pe care nu le cunoaste si sa investigheze fiecare coltisor din incapere. In general o chinchilla investigheaza obiectele „gustandu-le” si „muscandu-le”.

Chinchilla poate alerga foarte rapid si este o buna acrobata. Din acest motiv chinchilla se poate catara cu usurinta pe obiectele de mobilier . Daca aceasta va dori sa sara de la inaltimi mari sau va cadea in spatele mobilierului se poate rani.

De asemenea, o chinchilla poate fi fascinata de spatiile inguste de sub mobilier sau de colturile intunecate ale incaperii.

 

2 Indeparteaza obiectele periculoase

 

Acum ca stii care sunt obiceiurile care ii pot dauna unei chinchilla, va fi destul de usor sa asiguri incaperea.
Este indicat sa incepi prin a indeparta obiectele periculoase precum: produse chimice, plante toxice sau obiecte ascutite. Acestea ii pot provoca chinchillei rani grave sau chiar moarte in cazul in care intra in contact cu ele. De asemenea, acorda atentie cartilor si obiectelor de mobilier care nu doresti sa fie distruse de chinchilla. Pentru a proteja obiectele de mobilier care nu pot fi mutate intr-o alta incapere, singura solutie este sa supraveghezi chinchilla atunci cand o lasi libera prin casa.

Cablurile electrice constituie o tentatie foarte mare pentru chinchilla. Aceasta le poate roade cu usurinta. Pe langa pagubele pe care le poate produce, chinchiilla se poate curenta foarte grav, punandu-le viata in pericol. In cazul in care nu le poti indeparta, opteaza pentru a le „ascunde” intr-un tub special. In acest fel vei proteja chinchilla si in acelasi timp vei imbunatati aspectul vizual al incaperii.

Curata cu atentie spatiile de sub obiectele de mobilier. Acestea sunt zone in care se aduna foarte mult praf si microbi, punand astfel sanatatea animalului in pericol. Asadar curata periodic aceste zone ale casei.

Asigura-te ca chinchilla nu se poate catara pe obiectele de mobilier foarte inalte. Indeparteaza scaunele de langa o biblioteca sau o vitrina inalta. Chinchilla se poate sui cu usurinta pe scaun sarind apoi pe un obiect de mobilier mai inalt.

 

3 Restrictioneaza accesul chinchillei in alte incaperi

 

In cazul in care ii vei permite chinchilei sa intre si in alte incaperi, va fi greu de supravegheat, datorita rapiditatii sale de a se deplasa. De asemeena, va fi destul de greu, daca nu imposibil, sa asiguri intreaga casa pentru o chinchilla.
Asadar obisnuieste chinchilla sa se joace numai in incaperea in care cusca acesteia este tinuta.

Atentie! Nu ii permite niciodata chinchillei accesul in baie, deoarece este un loc foarte periculos pentru ea. Aceasta poate sari in vasul de toaleta sau chiar in cada plina cu apa.

 

4 Opteaza pentru metode alternative

 

In cazul in care nu ai timp sa supraveghezi chinchilla atunci cand o lasi libera prin casa, sau doresti ii permiti acesul in toate incaperile, achizitioneaza o bila speciala pentru aceasta. Poti gasi o astfel de bila in Pet Shop-uri. Bila este asemanatoarea cu cea pentru hamsteri (hamsterball), numai ca are dimansiuni mai mari. In acest fel chinchilla se poate plimba libera prin casa, fara a exista pericolul sa se raneasca sau sa faca stricaciuni.

Daca stai la curte poti construi un tarc incapator, in care chinchilla sa poata alerga in voie si sa se poata bucura de aerul proaspat. Ai grija insa ca gratiile sa fie solide pentru a nu fi roase de chinchila. De asemenea, asigura-te ca nu exista spatii prin care aceasta sa poata evada si nu uita ca tarcul trebuie sa fie pozitionat intr-un loc umbros

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea