Animale de companie

#studiu #animale #comportament animale #moralitate

Animalele sunt creaturi cu moralitate

Pisicile au cu adevarat sentimente si isi iubesc stapanii sau sunt doar interesate sa fie hranite? Pana de curand, oamenii de stiinta erau ferm convinsi ca pisicile sunt prietenoase doar pentru a-si primi mancarea. Cu toate acestea, animalele par sa fie creaturi cu moralitate, care nutresc sentimente precum dragostea, durerea si furia, sustine o noua carte.

Cartea "Pot fi animalele morale?" (Universitatea Oxford, octombrie 2012) sugereaza ca mamiferele sociale, precum sobolanii, cainii sau cimpanzeii, pot alege sa se comporte frumos sau urat.

Insa, in timp ce unele animale au emotii complexe, acestea nu au obligatoriu si o moralitate adevarata. Cercetatorii au descoperit totusi ca animalele sociale manifesta stari reale de furie atunci cand regulile sociale sunt incalcate.

De exemplu, cimpanzeii ii pedepsesc pe semenii lor care incalca anumite reguli de ordine sociala ale grupului din care fac parte. Exista insa si alte exemple care sustin teoria conform careia animalele isi arata empatia fata de alte animale si chiar fata de oameni. Astfel, in cadrul unui experiment, o maimuta infometata a refuzat sa aplice socuri electrice altor maimute din grup, chiar daca astfel si-ar fi procurat hrana.

Sursa foto: lovealways-kayllawhite.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului