Animale de companie

#responsabilitate #program #ingrijire #iepuri #broaste testoase #papagal #pasari #pisica #catel #caine #animale #copii

Animale potrivite pentru copilul tau

Prezenta animalelor de casa are un efect pozitiv asupra copiilor, cu atat mai mult cu cat sunt alese in functie de temperamentul micutilor. Compatibilitatea se datoreaza mai ales unor caracteristici pe care copilul le aseamana si le compara cu cele umane, pe care si-ar dori sa le vada la parinti sau la adultii din jurul lui. Acest lucru a fost dovedit de Cercetatorii din domeniul antropologiei si al stiintelor comportamentale de la Universitatea din Edinburgh.
 

Exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a elimina teama de microbi. In primul rand, aminteste-ti ca nu exista un mediu complet izolat. Un animal care sta in casa are mult mai putini microbi decat aduci tu de afara cand pleci undeva. Cel mai important este sa-l inveti pe copil cateva reguli simple de igiena. Spune-i sa nu lase niciodata animalul sa manance din farfuria sau din cana lui. Invata-l sa se spele pe maini dupa ce s-a jucat cu animalul si inainte de fiecare masa. De asemenea, nu uita ca animalul trebuie deparazitat si vaccinat.

Motive pentru care sa-i iei un animal copilului tau

Copiii care cresc in compania animalelor sunt mai sociabili, devin mai responsabili, mai intelegatori si iubitori cu cei din jur si pot face mult mai usor diferenta dintre bine si rau. De asemenea, interactiunea cu unul sau mai multe animale va influenta in mod pozitiv evolutia sa emotionala.

De exemplu, unui copil caruia ii este frica sa doarma singur din diferite motive, un animal ii va ajuta sa fie mai curajos si sa nu-i mai fie frica. Doar gandul ca nu este singur si ca se mai afla un suflet cu el in camera il va linisti.

Un copil cu probleme de comunicare din cauza timiditatii, isi poate invinge aceasta teama vorbind cu animalul lui. In special cand sunt mici, copiii vad in animale unul dintre cei mai buni prieteni si ii va povesti tot ce are pe suflet. Acest lucru il va face mai increzator in sine si treptat va fi mai comunicativ cu cei din jur.

Animalele le dau copiilor notiuni de viata inca de la cea mai frageda varsta. Ii invata ce inseamna bucuria, tristetea, frica, prietenia, loialitatea cel mai adesea prin simpla interactiune sau prin limbajul semnelor pe care adultii nu il mai stapanesc.

Alegerea animalului in functie de temperamentul copilului

1. Daca ai un copil cu un temperament calm, alege o pisica

Pisicile sunt placute instinctiv de copii si cel mai frecvent sunt compatibile cu firile flegmatice. Prezenta lor este asociata de copil, in mod inconstient, cu feminitatea, inteligenta, frumusetea, independenta, misterul si nesiguranta.

Aceste animale ofera copiilor un confort psihic aparte izvorat din firea lor stranie si in acelasi timp jucausa. Copiii mai lenesi, mai putin activi nu vad in pisica un partener de lenevire, asa cum multi ar crede. Ei isi vor dezvolta mai mult atentia, vigilenta si puterea de concentrare. Vor incepe sa se joace cu pisica, sa o smotoceasca, sa o caute prin casa si astfel isi vor dezvolta viteza de gandire, atentia si memoria vizuala. Cerecetarile au aratat ca simpla privire asupra pisicilor in timp ce se joaca poate creste semnificativ capacitatea de functionare a creierului.

2. Pentru un copil retras si izolat, alege un papagal sau un canar

Pasarile de colivie sunt compatibile cu copii mai putin sociabili si non-emotivi. S-a dovedit faptul ca unii copii flegmatici, dar si cei echilibrati emotional, pot visa mai mult in compania unor animale tinute la distanta si asta din cauza ca ei au nevoie in acelasi timp de o fiinta vie in preajma, dar si de intimitate.

Acesti copii au o tendinta nativa de izolare si se vor echilibra mai usor in compania unor animale sociale. Ei se vor simti mai in siguranta in compania unor fiinte care nu-i pun in pericol intimitate si nu cer ceva de la ei prin contact direct.

Incearca treptat sa-i aduci si un animale mai sociabil, care sa vrea sa intre in contat direct cu copilul tau, pentru a invata ca nu este bine sa traiasca la distanta de ceilalti.

3. Pentru cei emotivi, iepurasii sunt o alegere buna

Copiii care au nevoie permanenta de a oferi si a primi afectiune carora le este teama de singuratate sau care sunt nesiguri si neatenti, se vor simti foarte bine in compania unui iepuras. Chiar si la maturitate, iepurasul este perceput de majoritatea copiilor ca un care are nevoie permanenta de atentie si protectie.

Acest lucru ii obliga pe copii sa-si descarce tensiunea psihica a nesigurantei si a temerilor prin dragostea de tip materna pe care o dobandesc pentru animal. Descarcarea acestei tensiuni psihice face ca sistemul sau sa se echilibreze. Ca urmare a acestei echilibrari, ii va creste si capacitatea de orientare a atentiei si confortul psihic, disparand totodata si cauzele unor temeri nefondate.

4. Daca ai un copil activ, dinamic, animalul potrivit este un catel

Alegerea unui catel este unul dintre cele mai grele alegeri din cauza multitudinii de rase existente.

Copiii cu un temperament sangvinic se vor simti mult mai bine in preajma unui catel dornic de o prietenie stransa, deoarece are nevoie de un contact social permanent. In acelasi timp, acesti copii sunt atrasi de jocurile active, compatibele perfect cu prezenta unui catel. Nevoia permanenta de a se afla in compania unui prieten este prezenta atat la om cat si la caine. Prin urmare, relatia dintre cei doi va fi una foarte stransa. In plus, pentru un copil cu temperament activ si comportament social dezvoltat, catelul poate suplini o prezenta umana diferita de cea a adultilor.

5. Pentru copiii foarte energici broscutele testoase sunt cele mai recomandate

Broscutele testoase sunt animale foarte linistite si sunt adorate de copii mici cu un temperament opus. Miscarile lente ale acestor animale au un efect linistitor asupra unui copil superactiv. Indiferent de cauza excesului de energie, urmarirea atenta a miscarilor testoaselor au un efect similar cu cel al administrarii unei injectii cu sedativ .

Cercetarile finalizate de austrieci in martie 2007 au aratat ca efectul aproape hipnotic al miscarilor reptilelor asupra copiilor poate reduce riscul aparitiei unor manifestari de tip epileptic. Specialistii austrieci in neurobiologie au demonstrat ca miscarile testoaselor terestre si ale unor aligatori pot reduce drastic conturarea aparitiei unei forme de epilepsie .

 

 

Stabileste un zilnic de ingrijire al animalului de catre copil

Psihologii si pedagogii recomanda cresterea copiilor alaturi de animale deoarece acest lucru stimuleaza dezvoltarea armonioasa a lor si ii invata sa fie mai responsabili.

Invata-l pe copil regulile de baza ale ingrijirii animalului de companie ales. Arata-i cum sa se poarte cu el, cum sa-l mangaie, sa-l alinte si ce nu are voie sa-i faca.

Pentru inceput, stabileste o ora la care copilul sa hraneasca animalul. Cand se va obisnui cu aceasta responsabilitate si nu va trebui sa-i mai amintesti ca animalul este flamand, invata-l sa-i schimbe apa zilnic. Si astfel, incetul cu incetul, copilul va invata sa aiba singur grija de animal fara a fi nevoie sa-l ajuti.


Citeste mai multe articole despre catei:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului