Animale de companie

#pisici #animale #litiera #ingiena

Alegerea si ingrijirea litierei

Decizia de a adopta o pisica aduce dupa sine si responsabilitati. Una dintre ele este alegerea unei litiere potrivite. Desi la o prima vedere acest lucru pare destul de simplu, nu este deloc asa. Pisicile sunt in general animale foarte pretentioase cand vine vorba de confortul lor si sunt foarte conservatoare.

Pentru a avea o pisica fericita este important sa alegi o litiera potrivita si sa o ingrijesti corespunzator. Iata cativa pasi pe care sa-i urmezi pentru a-ti fi mai usor sa te orientezi atunci cand pornesti in cautarea unei litiere.

1. Alege modelul potrivit

Daca are o dimensiune prea mica, este mult prea inalta, are o culoare sau o forma pe care pisica ta nu o agreeaza sansele ca felina sa nu o foloseasca sunt foarte mari. De aceea, este important sa tii cont de urmatoarele lucruri:

  • Materialul din care este construita si durabilitatea acestuia;
  • Marimea;
  • Inaltimea;
  • Stilul (simpla, acoperita etc);
  • Cat de usor se poate curata;
  • Garantia.

Cele mai cautate litiere sunt cele din plastic, datorita faptului ca sunt usor de intretinut. Ai grija insa, ca acesta sa fie rezistenta la schimbarile de temperatura si la umezeala, mai ales daca urmeaza sa o amplasezi in baie.

De asemenea, marimea litierei este foarte importanta pentru pisica ta. Este bine sa fie destul de mare astfel incat animalul sa poata sta confortabil in ea, iar atunci cand incearca sa-si acopere treburile cu nisip, sa nu-l arunce in afara litierei.

In cazul in care pisica ta este inca pui, alege o litiera simpla cu marginile nu foarte inalte, astfel incat sa poata intra si iesi singura din ea. Inaltimea marginilor nu ar trebui sa depaseasca 10 cm. Cand va ajunge la varsta de un an, inlocuieste-i vechea litiera cu una mai spatioasa si mai inalta.
Este recomandat ca marginile litierei pentru o pisica adulta sa aiba 15- 20 cm. Daca ai un motan cumpara o litiera cat mai inalta, deoarece au obiceiul sa „stropeasca” ca sa-si insemneze teritoriu, astfel putand sa murdareasca si in jurul acesteia.

Deoarece felinelor le place confortul si intimitatea, poti opta pentru o litiera acoperita. Acestea sunt simple sau cu filtru de carbon care opreste mirosul neplacut sa se raspandeasca prin incapere. De asemenea, au diverse forme si culori special create pentru a se potrivi in orice locuinta si pentru a fi pe placul oricarei feline.

Tips:

  • Familiilor cu mai multe pisici le este recomandat ca fiecare felina sa aiba propria litiera. In cazul in care alegi o singura litiera pentru doua sau mai multe pisici este posibil ca acestea sa refuze sa o foloseasca sau sa se certe pe ea.
  • In cazul in care pisica ta este deja adulta cand o aduci acasa, exista posibilitatea sa nu-i placa un anumit tip de litiera si vei fi nevoit sa incerci mai multe tipuri pana gasesti una pe gustul ei. Daca ai adoptat-o de la cineva si nu ai gasit-o pe strada, intreaba persoana respectiva ce tip de litiera folosea pentru a-ti fi mai usor sa gasesti una pe placul ei.
  • Daca ai luat decizia de a schimba vechea litiera a pisicii, pe care a folosit-o mai multi ani la rand, cu un nou model aparut pe piata, gandeste-te la posibilitatea ca animalul sa nu o accepte. In general pisicile sunt foarte conservatoare si nu le plac schimbarile, chiar daca tie ti se pare ca modelul respectiv s-ar potrivi mai bine cu noua mobila sau pur si simplu iti place mult mai mult.

2. Amplasarea litierei

Locul in care amplasezi litiera este foarte important atat pentru tine cat si pentru animalul tau. Pentru tine din cauza mirosului care se poate imprastia in incapere, iar pentru pisica deoacere ele tin foarte mult la intimitatea lor si nu le place sa fie deranjate.

Asadar este bine sa o amplasezi intr-un loc retras, pe unde nu se circula foarte mult. De asemenea, daca nu ai optat pentru o litiera acoperita o poti „ascunde” sub masa, sub chiuveta sau in alt loc in care pisica sa se simta in siguranta.
Totodata, este recomandat ca locul in care va sta litiera pisicii, sa fie unul linistit, pe unde copiii sa nu alerge sau sa tipe, pentru ca pisicilor nu le place deranjul in astfel de momente.

3. Ingrijirea litierei
Deoarece pisicile tin foarte mult la igiena lor, pentru ele este important ca litiera sa fie in permanenta curata.

Daca nu o cureti cel putin o data pe zi, exista posibilitatea ca pisica sa refuze sa o foloseasca, din cauza mirosului si a murdariei.

Pentru a-ti usura munca utilizeaza un nisip aglomerant, care la contactul cu lighidul formeaza guguloaie, nelasandu-l sa se imprastie. Cu ajutorul unei lopetele speciale poti indeparta cu usurinta deseurile lasate in urma de pisica. Nisipul din litiera trebuie schimbat saptamanal, iar cutia trebuie spalata cu detergent si clatita foarte bine. Inainte de a pune nisip curat in aceasta, las-o sa se usuce sau sterge-o cu un prosop uscat, care absoarbe foarte bine umezeala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea