Animale de companie

#insecte #albine

Albinele pot fi pesimiste

Albinele sunt primele nevertebrate care manifesta pesimism , o trasatura intalnita pana acum doar la animalele considerate “superioare”. Oamenii de stiinta spun ca in cazul in care starile de pesimism ale albinelor ar fi interpretate ca cele ale cainilor, cailor sau oamenilor, atunci este posibil sa se demonstreze ca insectele au sentimente .



Cercetatorii de la Universitatea din Newcastle au afirmat ca rezultatele studiului au aratat ca ca albinele se aseamana mai mult cu vertebratele decat se credea initial, ele putand dezvolta sentimente .

Oamenii de stiinta au incercat sa observe daca albinele pot reactiona la fel ca oamenii, fiind capabile sa traduca informatia ambigua intr-o maniera negativa.

Desigur, spre deosebire de oameni, animalele nu pot exprima ce simt astfel ca cercetatorii le-au dresat pe albine sa asocieze anumiti stimuli ca mirosul, sunetul sau forma cu o pedeapsa sau o recompensa. Pentru a putea fi evaluate, cercatatorii au adus albinelor un al treilea stimul.

Astfel, albinele au fost dresate sa asocieze un miros cu un gust dulce, iar un alt miros cu unul amar.


Albinele pot fi depresive


Jumatate dintre albine au fost supuse apoi unui soc, stupurile lor fiind zguduite, cercetatorii simuland un atac. Analizand atent creierele albinelor din stupurile zguduite, oamenii de stiinta au observat existenta unui nivel crescut de dopamina, serotonina si octopamina, substante care provoaca depresia.

Dupa aceasta “experienta” albinele au fost expuse din nou experiementelor cu asocierea mirosurilor. Oamenii de stiinta au observant ca ambele categorii de albine, si cele expuse si cele neexpuse atacului simulat, au reactionat la fel la asocierea unui anumit miros cu gust dulce. Doar ca albinele care au fost expuse socului erau mult mai ezitante atunci cand au fost expuse unui miros neutru.

Chiar daca cercetari anterioare au aratat ca soarecii si cainii pot fi pesimisti, ideea ca albinele sa dezvolte aceasta capacitate este una controversata. "Se crede despre nevertebrate ca nu pot avea sentimente la fel ca oamenii. Cu toate acestea, albinele si vertebratele impart multe trasaturi neurologice. Este foarte posibil, ca acum mult timp in urma sa fi avut un stramos comun, iar filosofia de baza a creierelor noastre sa fi ramas aceiasi," a declarat unul dintre autorii studiului.

Cercetatorii au afirmat ca momentan continua studiile si ca incearca sa vada daca albinele pot dezvolta si altfel de sentimente ca cele de fericire. De asemenea, oamenii de stiinta vor sa afle daca albinele sunt influentate din punct de vedere a starii emotionale de utilizarea pesticidelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului