Animale de companie

#caini #semne gripa #gripa canina

Ai caine? 6 semne ale gripei la care trebuie sa fii atent

Atunci cand cainele tuseste, are congestie nazala si este apatic exista riscul ca aceasta sa aiba gripa. Gripa canina este o infectie contagioasa provocata de virusul gripal care se transmite prin secretii respiratorii aerosolizate.

In cazul cainilor, gripa se transmite de la patruped la patruped prin intermediul obiectelor cotaminate precum bolurile de apa sau mancare, zgarzi, lese, lucarii si prin atingerea nasurilor intre cei doi caini. Virusul supravietuieste pe suprafete pana la 48 de ore, pe haine pana la 24 de or si pe maini 12 ore.

Cainii care sunt predispusi la infectarea cu virusul gripal sunt cei care petrec mult timp in jurul altor caini atunci cand stau la pensiunile pentru animale sau in parcuri, in timpul iesirilor zilnice.

Simptomele gripei canine

In multe cazuri, caini care sunt deja infectati cu virusul gripal prezinta semne clinice usoare si poate fi foarte greu de facut diferenta de alte forme de boli respiratorii infectioase canine, cum este tusea de canisa. In cazul in care cainele tau prezinta unele dintre urmatoarele simptome, cel mai bine este sa ajungi cat mai repede cu acesata la veterinar pentru un diagnostic corect si tratamentul corespunzator.

Iata 6 semne ale gripei la care trebuie sa fii atent:

  • Tusea persistenta
  • Secretii nazare – nu doar nasul umed pe care il are in mod obisnuit cainele
  • Febra
  • Secretii oculare
  • Lipsa poftei de mancare
  • Letargie si activitate redusa

Este important sa recunosti simptomele gripei la caine pentru a putea administra cat mai repede tratamentul potrivit.

Cum previi gripa la caine

Poate ai observat in multe locuri, in jurul tau, alti caini care prezentau semne ale gripei. Recomandat este sa incerci sa previi, decat sa tratezi, atunci cand este vorba de animalul tau de companie. Ce poti face pentru a-ti proteja cainele de gripa:

Nu il mai scoate afara. In cazul in care cainele tau prezinta simptomele bolii sau a fost diagnosticat ca avand gripa, tine-l in casa pana cand isi revine. In acest timp, eviti contactul cu alti caini si nici nu iti duci animalul de companie in locuri unde exista riscul sa circule in continuare virusul gripal.

Cere informatii. Atunci cand este nevoie sa lasi cainele la o pensiune pentru animale, cere detalii referitoare la cazurile de gripa pe care le-au avut, daca au existat si ce fac pentru a preveni raspandirea gripei.

Spala cainele pe labute. Este foarte important sa speli cainele pe labute atunci cand vine de afara. In felul acesta toti microbii si virusurile, inclusiv cel gripal, sunt tinuti la distanta.

Ce mai trebuie sa stii despre gripa la caini:

  • Gripa canina nu este, in cele mai multe cazuri, fatala. Rata decesurilor se pare ca este mai mica de 10% in cazul cainilor infectati cu virusul gripal.
  • Exista si un vaccin antigripal pentru caini. Cere mai multe informatii medicului veterinar despre cea mai buna optiune pentru cainele tau, mai ales daca petrece mult timp in preajma altor caini.
  • Gripa canina nu se transmite la om.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare