Animale de companie

#toxiinfectii alimentare #pisica #alimente #caine #infectii #animale de companie

7 semne ca animalul de companie sufera de toxiinfectii alimentare

Cainii obisnuiesc sa manance sau sa guste aproape orice gasesc. Doar ca uneori ceea ce ingereaza ajunge sa le faca rau. Semnele toxiinfectiei alimentare la caini sunt asemanatoare cu cele care apar si la oameni atunci cand mananca sau beau ceva ce nu le face bine: voma, diaree, salivare excesiva, respiratia dificila, dificultatea de a urina, lipsa poftei de mancare, scaun cu sange, senzatia de slabiciune, letargie, convulsii.

Iata ce trebuie sa faci in functie de alimentele sau bauturile pe care cainele le-a consumat.

A gustat din berea stapanilor

Orice bautura sau tip de mancare care contine alcool provoaca diaree, voma, lispa coordonarii musculare, dificultatea de a respira, aciditate sanguina anormala, coma si chiar deces in cazul cainilor. Daca nu stii cat alcool a inghitit cainele tau, recomandat este sa iti suni de urgenta veterinarul.

A mancat aluat de paine

Atunci cand cainele ajunge sa manance aluat de paine care are in compozitie drojdie, starea lui de sanatate poate fi grav afectata. Drojdia produce etanol, un tip de alcool care este foarte periculos pentru caini. Cainii pot avea dureri severe de stomac din cauza gazului din drojdie si se poate ajunge la o urgenta medicala pentru ca viata cainelui tau este in pericol.

A luat cu asalt cosul de gunoi

Cosul de gunoi reprezinta o adevarata atractie pentru multi caini. Cand animalul tau de companie reuseste sa cucereasca aceasta reduta, pericolele sunt nenumarate. Pe langa salmonella, exista si alte afectiuni grave care pot aparea din cauza alimentelor stricate care daca nu sunt tratate, ar putea pune viata animalului in pericol.

A mancat struguri sau stafide

In cazul in care cainele tau a mancat struguri sau stafie poate face blocaj renal sau, mai grav, poate muri subit. Indiferent daca a mancat doar o boaba sau doua de struguri sau mai multe, cel mai precaut este sa mergi de urgenta cu el la veterinar. Voma pe o perioada de 12 pana la 24 de ore dupa ce a mancat, diaree, letargie, lipsa poftei de mancare, slabiciunea si durerile abdominale sunt principalele semne ale toxiinfectiei provocate de consumul de struguri sau stafide.

A ales un desert fara zahar

Daca animalul tau de companie obisnuieste sa fure mancarea de pe masa, ai grija unde lasi dulciurile care nu contin zahar. Aceste produse contin insa xylitol, un inlocuitor al zaharului, care provoaca cresterea insulinei la caini, ceea ce poate duce la hipoglicemie oricand intre 10 minute pana la 12 ore dupa ce a mancat.

A mancat ciocolata neagra

Ciocolata neagra are un continut ridicat de teobromina si cofeina care vor stimula puternic cainele si acesta poate deveni agitat, iar ritmul sau cardiac creste atingand valori mult peste cele normale. In cazul in care cainele a mancat o cantitate mare de ciocolata neagra exista riscul sa apara tremuratul, convulsiile, lipsa controlului muscular, coma si chiar decesul.

Cainele mananca mancare cruda?

Salmonella provine din multe surse, inclusiv din mancarea nepreparata termic pentru caini. In cazul unei infectii cu salmonela, caini prezinta simptome asemanatoare cu cele prezente la oameni: diaree, voma si febra. In multe cazuri, infectia dispare doar prin tratament cu antibiotic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului