Animale de companie

#rozatoare #semne #gestatie #iepure #iepure gestant

6 semne ca un iepure este gestant

Iepurii sunt recunoscuti pentru ca se imperecheaza rapid si de mai multe ori pe an, fiind unele dintre cele mai prolifice animale. Tocmai din acest motiv, fetusii sunt mici, gestatia dureaza putin si e greu sa stii cu siguranta cand este iepuroaica insarcinata. Iata patru indicii care sa te ajute sa aflii daca familia ta de iepuri de va mari cu cativa membrii.


1. Prezinta dezinteres fata de masculi


Cateodata, o iepuroaica gestanta nu va fi deloc interesata de ceilalti masculi. De fapt, aceasta chiar va avea tendinta sa-i atace cand este gestanta. Cu toate acestea, acest mod de comportament nu este un indiciu solid si demn de luat in seama referitor la femelele gestante. Dezinteresul fata de masculi poate deveni un semnal de alarma in situatia in care stii ca iepuroaica se afla in perioada in care ar trebui sa accepte avansurile masculilor.


2. Schimbarile de comportament


Cand o iepuroaica se apropie de perioada nasterii puilor, ea va incepe sa-si construiasca un cuib. Aceasta incepe sa stranga bucati de hartie, paie si chiar sa smulga puf din propria blana pentru a face un cuib cat mai ferit si calduros pentru puii pe care ii va naste. Daca cineva o urmareste, va detecta usor interesul ei constant si exagerat pentru amenajarea cuibului in interiorul culcusului ei.


3. Are in abdomen


Perioada gestatiei la iepuri dureaza intre 30 si 35 de zile. Daca palpezi usor abdomenul unei iepuroaice gestante, vei simti cateva umflaturi mici. Cel mai bine ar fi ca un veterinar sa consulte iepuroaica. Umflaturile se simt la atingere chiar din a doua saptamana de sarcina, deci ar trebui sa fii foarte atent cand ii palpezi abdomenul ca sa nu ranesti cumva fetusii.


4. Calculeaza data


Daca retii data cand ai observat iepuroaica in vecinatatea unui iepure , un calcul simplu te poate ajuta sa afli daca exista posibilitatea sa fie gestanta. Daca gestatia dureaza intre 28 si 31 de zile si aceasta nu a mai intrat in contact cu un mascul de ceva timp, exista sanse sa fie gestanta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea