Animale de companie

#medic veterinar #pisici #pisica #simturi #probleme de vedere #ochi pisica #vedere pisica

5 semne care iti arata ca pisica are probleme de vedere

Problemele de vedere pot fi cauzate la pisici de multe boli, dar si de inaintarea in varsta. Atunci cand banuiesti ca pisica ta are probleme de vedere, poti face cateva teste simple, inainte sa o duci la un consult veterinar.

Primul lucru la care ar trebui sa te uiti sunt ochii. Atunci cand par incetosati sau nu mai stralucesc in intuneric, problema poate fi o cataracta. Daca ochii par normali, exista insa alte semne si teste pe care le poti face rapid pentru a te lamuri daca pisica ta are probleme de vedere.


Mersul pisicii

Deoarece si-a pastrat instinctele de animal de prada, pisica ascunde uneori bine simptomele unor afectiuni. Cand animalul nu mai vede bine, poate fi tradat insa chiar de mers. Daca observi ca pisica are mersul aplecat si isi intinde gatul inainte, este posibil sa sufere de o afectiune la ochi.


Testul de clipit

Cand banuiesti ca pisica nu mai vede bine, apropie usor un deget de fiecare ochi. Cand animalul vede un obiect apropiindu-se foarte mult de ochi, in mod normal clipeste. Asigura-te ca nu misti mana puternic in partile laterale ale capului animalului. Daca simte un curent de aer, va clipi instinctiv si atunci cand nu mai vede bine.


Testul cu lumina puternica

Dilatarea pupilelor nu este intotdeauna un semn clar cu privire la problemele de vedere, dar pisica are si alte reactii atunci cand o lumina puternica este indreptata catre ochii ei. Daca nu are probleme de vedere, va clipi, va strange din ochi sau va intoarce capul. Daca nu mai vede bine sau este aproape complet oarba nu va reactiona in niciun fel la lumina.


Urmareste miscarea ochilor pisicii

Un alt test bun implica bucatele mici de vata. Strange mai multe si da-le drumul de la inaltime langa pisica. Odata ce o vede pe prima, o pisica ce nu are probleme de vedere va ridica ochii si va urmari caderea bucatilor de vata. Daca folosesti alte obiecte, pisica le poate auzi cand cad si le poate urmari chiar daca nu mai vede bine.


Saritura de la inaltime

Atunci cand nu mai vede bine, pisica devine si mai precauta. Ridic-o la inaltime pe mobilier, dar nu intr-un loc pe care il considera comod, intr-un loc neobisnuit pentru ea. Daca nu vede bine, se va codi mult timp inainte de a sari sau chiar va ramane pe loc asteptand sa o dai jos.

Sursa foto: sciencedaily.com, petmd.com, catnipchronicles.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea