Animale de companie

#animale #mituri #elefant #crocodil #iepure

5 povesti adevarate despre animale

Unele animale au comportamente misterioase, motiv pentru care oamenii au speculat diverse povesti de-a lungul timpului. Insa unele dintre aceste povesti care circula drept “mituri” sunt adevarate. Iata 5 dintre acestea:


1 Un elefant nu uita niciodata


Elefantii au cel mai mare creier comparativ cu restul animalelor. Biologii au demonstrat ca marimea creierului este direct proportionala cu o memorie mai buna. Astfel, elefantii sunt capabili sa retina diverse lucruri.

In salbaticie, aceste animale recunosc cu usurinta locurile in care au mai fost. Mai mult de atat, in momentul in care un grup devine foarte mare, aceste se divizeaza, femela cea mai in varsta preluand conducerea grupului intrucat ea are o experienta mai vasta si a adunat cunostinte despre diverse drumuri si cai de acces.

Un alt studiu a concluzionat ca doi elefanti , o mama si o fiica, s-au recunoscut dupa ce au fost despartiti timp de 23 de ani.


2 Crocodilul plange


Se spune ca aceasta reptila, desi fioroasa ca infatisare si cu un comportament agresiv , varsa lacrimi. Aceasta poveste este adevarata si explicata de cercetatori astfel: in realitate, crocodilii nu pot sa mestece mancarea astfel ca sunt nevoiti sa inghita intregi bucatile de carne sfasiata.

Glandele raspunzatoare de umezirea ochilor sunt situate chiar in gat. In momentul in care animalele se hranesc se intampla sa atinga aceste glande astfel ca „varsa lacrimi”.


3 Iepurii de martie sunt nebuni


In Anglia expresia „Nebun ca un iepure (de camp) de Martie” (Mad as a March Hare) este foarte cunoscuta si utilizata atunci cand cineva are, dintr-o data, un comportament neobisnuit, imprevizibil .

Se pare ca intr-adevar, unele specii de iepuri de camp se comporta „nebuneste” si sunt extrem de agresive in luna martie. Explicatia consta in faptul ca luna martie este perioada de reproducere a acestor iepuri.

Comportamentul lor se schimba radical astfel ca au loc adevarate „meciuri de box” intre ei, mai ales femelele devenind „irascibile”.


4 Cartitele prezic sosirea primaverii


Potrivit unei traditii vechi ce dateaza din 1887, la fiecare inceput de februarie, o cartita pe nume Phil din orasul american Pennsylvania este scoasa din scorbura personala pentru a prezice daca vine sau nu primavara. Daca animalul nu isi vede umbra inseamna ca iarna este pe terminate, daca o vede, frigul mai dureaza inca sase saptamani. In cei peste 120 de ani de preziceri formulate mereu in acelasi orasel din Pennsylvania, de aproape 100 de ori Phil a anticipat iarna prelungita.

In realitate, cartitele se pregatesc de hibernarea de circa sase saptamani din timpul iernii consumand o cantitate de alimente de pana la o treime din greutatea corpului lor. In momentul in care ies la suprafata simt schimbarile de temperatura si lumina, factori care joaca un rol important in “prezicerea sosirii primaverii”.


5 Elefantilor le este frica de soareci


Adesea in filme si in desene animate sunt conturate situatii in care elefantii, animale gigantice si puternice sunt speriati de soareci, vietuitoare cu dimensiuni de mii de ori mai mici si mai putin fioroase.

In realitate, elefantilor nu le este frica de soareci intrucat acestia fac parte din mediul lor natural. Insa aceste mamifere gigantice se sperie usor de fosnete si miscari neasteptate astfel ca se intampla adesea ca un soarece aparut pe neasteptate dintr-un tufis sa puna un elefant pe fuga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea