Animale de companie

#lana #pisica #comportament pisica

5 motive pentru care pisica mananca lana

Pisicile sunt in general atrase puternic de lana. Adora sa o linga, sa o suga, dar atunci cand ajung si sa inghita textile, acest tip de comportament devine o problema. Odata ce stii motivele pentru care pisica mananca lana sau alte materiale textile, poti sa o dezveti mai usor de acest obicei.

La prima vedere, linsul lanei sau al altor materiale necomestibile nu este o problema importanta, dar se poate transforma cu usurinta intr-un comportament compulsiv, care poate cauza probleme de sanatate, inclusiv blocaje intestinale si intoxicatii. Cauzele pentru care pisica linga sau chiar mananca lana sunt:


Intarcarea abrupta sau timpurie

Cercetaile de specialitate au demonstrat ca exista o legatura intre intarcarea timpurie sau prea abrupta si acest comportament al pisicilor. La multe pisici, suptul si mancatul lanei dispar pana la varsta de 2 ani, dar in alte cazuri, comportamentul se declanseaza mai tarziu in viata.


Expunerea la conditii de stres

Linsul si mestecatul materialelor textile pare a fi si o modalitate prin care pisica se relaxeaza in perioadele stresante. Mutarea sau introducerea unui nou locatar in teritoriul pisicii, de la un alt animal de companie pana la un bebelus, poate cauza dezvoltarea acestui comportament.


Anxietatea cauzata de despartirea de cei dragi

Iubitorii de caini cred ca doar animalele lor sunt loiale si pot dezvolta o legatura puternica cu oamenii din jur. Pisicile pot fi insa la fel de legate de oameni, mai ales atunci cand sunt adoptate de la o varsta timpurie, de 6-7 saptamani si nu au contact cu alte pisici. Mancatul lanei poate aparea atunci cand pisica este despartita temporar sau definitiv de omul cu care are o relatie afectiva puternica.


Predispozitia genetica

Pisicile din rase orientale, care includ siameza, birmaneza si alte varietati native Asiei, par a fi predispuse genetic la acest obicei. Intarcarea timpurie poate fi si mai daunatoare pentru ele, deoarece in general au nevoie sa fie alaptate mai mult timp decat pisicile din alte rase.


Plictiseala si lipsa de stimulare

In general, plictiseala nu va impinge o pisica sa linga sau sa manance lana, dar atunci cand comportamentul este deja prezent, iar animalul este lasat singur mult timp, obiceiul poate deveni o compulsie.

Atunci cand observi ca pisica incepe sa inghita din materialele pe care le linge sau suge, cere sfatul unui medic veterinar pentru a elimina problema.






Sursa foto: catbehaviorassociates.com, airtravelwithpets.com, weirdworm.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului