Animale de companie

#paun #paun domestic #ingrijire paun

3 lucruri de care trebuie sa tii cont in ingrijirea paunului domestic

Paunul este o pasare fascinanta, datorita penajului viu colorat. Poti creste aceasta pasare daca te bucuri de o locuinta la tara, cu mult spatiu liber in jur. Va fi o incantare sa privesti masculii cand isi fac coada evantai si incep sa curteze paunitele.

Totusi, daca te gandesti sa cresti pauni in ograda ta, trebuie sa ai in vedere cateva sfaturi elementare despre ingrijirea acestor pasari.


1. Paunul au nevoie de un adapost spatios si bine protejat

Aceasta pasare iubeste spatiile vaste, asa ca este recomandat sa ii oferi cat mai mult teren la dipozitie. Ideale sunt fermele sau gradinile cu pasune, astfel incat paunul sa se dezvolte armonios. Mai mult decat atat, te vei bucura in voie de spectacolul vizual al penajului sau.

In primele saptamani dupa ce achizitionezi un paun, trebuie sa il tii intr-un tarc acoperit cu plasa de sarma, ca sa nu poata evada. Paunul este o pasare iubitoare de libertate, asa ca nu trebuie tinut foarte mult captiv in spatiu inchis, ci doar pana se obisnuieste cu noua locuinta.

Amenajeaza-i paunului o portiune acoperita, in care sa fie protejat impotriva intemperiilor. Tot aici, trebuie sa amplasezi si o stinghie de lemn, care sa stea pozitionata la cel putin 1 metru de sol, pentru ca trena paunului sa nu poata atinge solul.


2. Paunul are nevoie de un regim alimentar special

Paunul este o pasare omnivora si are nevoie de un regim alimentar bogat in proteine. Poti hrani paunul cu hrana de pisici, care sa ii asigure procentul de proteine de care are nevoie, insa nu este nevoie sa faci acest lucru atunci cand pasarea ta se bucura de liberate totala. Paunul isi poate procura singur proteinele, consumand diverse insecte, viermi sau rozatoare mici.

Paunul consuma cu mare placere seminte nedecojite de floarea soarelui, dar are nevoie si de fructe si legume proaspete. Asigura-i zilnic necesarul de vegetal.


3. Paunul are nevoie de propriul spatiu si nu accepta invadarea acestuia

Paunul accepta foarte rar sa fie mangaiat, fiind o pasare reticenta cu persoanele straine. Desi il poti atrage cu mancare, paunul poate deveni agresiv (ciupeste sau zgarie) daca incerci sa te apropii prea mult. Daca decizi sa te bucuri de un paun, aminteste-ti ca aceasta pasare are nevoie de atentie speciala si nu suporta sa ii fie invadat spatiul. Daca ti se pare un pret prea mare pentru a te bucura de frumusetea unui paun, inseamna ca aceasta pasare domestica nu este potrivita pentru tine.

Sursa foto: old-photos.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea