Animale de companie

#caini #caine #alimente

13 tipuri de alimente pe care sa nu le dai niciodata cainelui

Cainele este cel mai bun prieten al omului, dar asta nu inseamna ca il asezi cu tine la masa sau sa iti imparti mancarea cu el. Multe dintre alimentele obisnuite ale omului pot fi toxice pentru animalul tau de companie si trebuie sa il refuzi, oricat de frumos ar cere cand te vede ca mananci.

Multi posesori de caini obisnuiesc sa le dea acestora o parte din mancarea lor, fara a constientiza ca le pot face mult rau.

Iata care sunt alimentele pe care sa nu le dai niciodata catelului tau, daca nu vreti sa faceti vizite dureroase si costisitoare la veterinar.

Avocado este un fruct tot mai popular si foarte benefic pentru om. Pentru caini este, insa, foarte toxic, din cauza cantitatii mari de grasimi si a persinei, o substanta aflata in concentratie mare in fructe si seminte. Cainilor le poate provoca varsaturi, diaree si dificultati de respiratie. Samburele de avocado poate fi usor de inghitit pentru un caine, dar poate cauza obstructia intestinelor.

Prazul, ceapa si usturoiul sunt interzise pentru catei. Pot provoca distrugerea globulelor rosii si, in consecinta, anemie. Sunt foarte daunatoare in stare cruda si in cantitati mari.

Alcoolul poate provoca intoxicatii grave si probleme hepatice si pancreatice.

Cand mananci bacon, catelul tau s-ar putea sa pofteasca si sa ceara insistent sa imparti cu el. Oricat ar fi de tentant sa o faci, refuza-l! Cantitatea mare de grasime le poate prova pancreatita cainilor.

Cafeaua accelereaza ritmul cardiac al cainilor si poate provoca gafaiala, aritmie, tensiune arteriala mare, tremur si convulsii.

Ciocolata este de doua ori mai periculoasa decat cafeaua pentru ca pe langa cafeina contine si zahar, si alte substante. Cainele poate suferi de deshidratare, voma, durere abdominala, tremur muscular, ritm cardiac neregulat, crestere a temperaturii, convulsii. Ciocolata poate chiar sa-i puna viata in pericol patrupedului tau.

Caramelele sau guma de mestecat fara zahar ar putea sa nu para atat de nocive, dar sunt. Ele contin xilitol, un inlocuitor al zaharului, care poate cauza o crestere brusca a nivelului de insulina, o scadere brusca a zaharului, insuficienta hepatica si chiar moarte subita.

Oasele de pui sunt extraordinar de periculoase pentru caini, mai ales daca sunt gatite pentru ca se sparg foarte usor, iar aschiile pot perfora intestinul.

Carnea si ouale crude pot contine salmonella sau E.Coli, doua bacterii mai periculoase pentru caini decat pentru om. Ouale, in special, contin o enzima care impiedica absorbtia de biotina, ceea ce duce la probleme cu pielea si parul.

Lactatele sunt de evitat pentru ca majoritatea cainilor sufera de intoleranta la lactoza. Laptele, branza sau inghetata pot provoca mari probleme digestive la caini.

Piersicile si prunele sunt fructe sanatoase pentru caini, dar numai daca le indepartezi samburii. Acestia sunt foarte periculosi pentru ca, inghititi, pot provoca asfixie sau obstructie intestinala.

Painea alba are un continut ridicat de zahar si grasimi, iar cainilor le poate provoca pancreatita, iar efectele acesteia sunt foarte neplacute. Cainii vor avea nevoie de tratamente costisitoare si poate chiar de spitalizare.

Strugurii si stafidele, la fel ca unele fructe de padure, pot provoca insuficienta renala la caini. Inca nu s-a stabilit un motiv concret pentru care strugurii sunt toxici pentru prietenii nostri blanosi si tocmai de aceea este bine sa ii evitam, sub orice forma. Printre starile care ar trebui sa te alarmeze sunt diareea, voma, durerea abdominala, letargia, reducerea apetitului si faptul ca urineaza putin sau deloc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului