Animale de companie

#curiozitati #stiai ca #caracatita #calamar #molute #coici

12 curiozitati despre moluste

Molustele sunt fac parte din grupa de nonvertebrate, in care sunt incluse calamarul, octopusul, melcul, midiile, limacsii, stridiile, scoicile, caracatita , escalopul, dar si multe alte creaturi mai putin cunoscute, in total 100.000 de specii, adica a doua grupa ca marime dupa regatul animal.

1. Exista opt grupe de moluste vii in prezent: Aplacoforele, Bivalvele, Caudofoveata, Gasteropodele, Monoplacoforele, Poliplacoforele si Scafopodele.

2. Aplacoforele (Class Aplacophora) sunt moluste marine care traiesc ingropate in nisipurile marilor cu ape adanci. Sunt mici, seamana cu niste rame si nu au invelis protector sau cochilie ca melcii. Aplacoforele nu cresc mai mult de 1 cm in lungime.

3. Bivalvele (Class Bivalvia) traiesc in apa marina, dar si in cea curgatoare. Sunt caracterizate de cochilia care are doua vale. acestea nu au cap, ci doar un corp in forma de pana.

4. Cele mai cunoscute moluste din grupa Cefalopode sunt octopusul, melcii si calmarul, iar multe dintre aceste moluste nu mai au cochilia.

5. Gasteropodele sunt cea mai diversa grupa de moluste, numarand pana la 60.000 de specii si fiind sigurii care traiesc si pe pamant.

6. In general, corpul unei moluste este format din doua parti: piciorul-cap si masa viscerala. Capul este inzestrat cu ochi, gura si structuri senzoriale nervoase.

7. Piciorul molustei este folosit pentru locomotie si lipirea de diverse suprafete. Masa viscerala contine organele interne care indeplinesc functiile de digestie, circulatie, reproducere si excretie.

8. Molustele au o manta care produce o secretie care ia forma de invelis tare, adica renumita cochilie, cu scopul de a proteja masa viscerala. Cochila apara molusca de pradatori si conditiile neprietenoase de mediu.

9. Calamarul gigant si scoica gigant se numara printre cele mai mari specii de moluste din lume.

10. Gasteropodele, adica melcii, se misca alunecand lent pe dara lasata de piciorul lor.

11. Melcii sunt inzestrati cu doua tentacule dotate cu ochi la capete.

12. Octopusii traiesc in gauri din stanci subacvatice , iar culoarea sangelui lor este albastra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea