Animale de companie

#curiozitati #veverite #animalute #mamifere

10 lucruri interesante despre veverite

Stiai ca veveritele sunt active in tot timpul anului si, in ciuda a ceea ce se crede, ele nu intra iarna in hibernare? Odata cu inceperea sezonului rece aceste animalute se retrag in scorburi sau vizuini pentru a-si proteja si pastra caldura corpului, nu pentru a hiberna. De asemenea, aceasta este si o tactica de a se proteja impotriva pradatorilor care in perioada de iarna sunt tot mai numerosi. Iata si alte lucruri interesante despre veverite:


1 Pe tot mapamondul traiesc circa 300 de specii de veverite, pe toate continentele, cu exceptia Australiei.


2 Veverita gri reprezinta rasa cel mai des intalnita si mai studiata, populand zone intinse de pe aproape intreaga suprafata a emisferei nordice - Europa, nordul Asiei, Orientul Indepartat si Japonia.


3 La noi in tara se intalneste veverita roscata, o ruda mai mica a celei gri.

Dupa cum ii spune si numele, aceasta are blana in nuante de la caramiziu la negru-roscat, burta alba si o coada lunga, din fire pufoase si ciufulite.


4 Ca toate rozatoarele, veveritele au 4 dinti din fata care nu se opresc niciodata din crestere.

Pentru a-si mentine dintii la o dimensiune normala veveritele rod mereu cate ceva.


5 In caz de nevoie veveritele se pot dovedi a fi foarte bune inotatoare si isi foloses coada stufoasa pe post de carma.


6 Cea mai mica veverita are numai 7 cm (capul si corpul) iar coada mai masoara inca pe atat. Denumita si pigmeul african, aceasta veverita poate fi intalnita in sud-estul Nigeriei, in Camerun si Gabon.


7 Cea mai mare veverita este cunoscuta ca veverita gigantica indiana si traieste in sud-estul Asiei si in cateva zone din Nepal. Corpul si coada acesteia pot masura impreuna pana la 90 cm.


8 O veverita traieste aproximativ 6-7 ani.


9 In America de Nord, veverita dungata a devenit preferata tuturor. Aceasta traieste in paduri dar isi petrece majoritatea timpului pe sol.

Este un animalut sociabil, indraznet si curajos, care nu se teme de oameni.


10 Chiar daca o veverita consuma preponderent hrana vegetala- seminte, nuci, alune, ghinde, fructe de padure, lastari tineri, frunze si scoarta de copac , aceasta se poate hrani si cu animale foarte mici, insecte, pui de pasari sau oua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare