In ultima luna, peste 1.000 de caini fara stapan au fost adoptati si astfel scapati de eutanasiere, conform datelor oferite recent de autoritati. Mai raman insa zeci de mii de maidanezi care, din pacate, nu vor avea aceeasi soarta. Tu vrei sa le oferi o sansa? Solutii exista!
Vreti sa salvati un animalut? Sa vedem cum putem face acest lucru, sa vedem cum putem face sa nu dam sansa eutanasierii sa se desfasoare?
1. In primul rand puteti adopta catelul din imediata dumneavoastra apropiere, catelul de langa bloc sau de la serviciu, caruia, mereu sau doar uneori ii aruncati ceva de mancare si el se gudura;
2. Puteti merge in oricare adapost si puteti alege de acolo un catel care abia asteapta sa-l ajutati, sa-l salvati de la eutanasiere. Cu siguranta o sa fiti mandri cand o sa-l vedeti si o sa stiti ca el traieste doar datorita dumneavoastra;
3. Puteti intra pe retelele de socializare unde sunt anunturi cu catei in situatii critice si pe care, din diverse motive, nu-i pot ajuta cei care i-au gasit.
Atunci cand alegem sa facem ceva trebuie sa ne fie drag, sa ne bucuram si sa gandim ca ceea ce facem ne poate aduce in plus responsabilitati, dar si alte trairi minunate.
Eu mi-am adaugat munca in plus in week-end-uri ocupate cu cateii nimanui care au devenit cateii mei. Dar sunt fericita sa merg la sfarsitul fiecarei saptamani sa le gatesc afara, la foc, langa tarcul lor, sa imi petrec cate 5-10 minute cu fiecare si sa ma gandesc ca ei traiesc datorita mie, ca am salvat si eu cateva suflete.
Spatiul, o reala problema
Este posibil sa vreti sa salvati un catel, dar sa nu aveti unde sa-l tineti, poate locuiti cu chirie sau nu dispuneti de suficient spatiu. O sa va dau cateva solutii:
1. Sa vorbiti cu o ruda, cu un prieten care stiti ca poate sa gazduiasca un catel, iar dumneavoastra sa treceti sa-l vizitati si sa-i mai duceti si ceva de mancare (deci responsabilitati impartite);
2. Sa-l duceti la tara la cineva care are nevoie de un caine si sa-i promiteti ca de cate ori veti trece prin zona o sa treceti cu un saculet de mancare de catei. Este cunoscut faptul ca impactul psihic al unei persoane este mai mic daca ii mai luati din atributii.
3. Mergeti la o manastire sau la biserica din cartier si rugati preotul sa lase sa locuiasca in curtea bisericii un catel si promiteti-i ca ii veti asigura dumneavoastra cele necesare catelului: o cusca, un lant si hrana.
Si daca totusi aveti posibilitatea sa adoptati chiar dumneavoastra un catel, trebuie sa stiti ca acesta va avea nevoie de:
- vaccinul anual - care se face la orice cabinet veterinar si care va feri animalul respectiv de boli, unele chiar grave, mortale.
- deparazitare atat intern, cat si extern
Nu mai este cazul sa vorbim despre faptul ca un animal adoptat nu trebuie din nou abandonat. In primul rand acum exista legi in acest sens care va sanctioneaza si apoi trebuie sa mai tinem seama si de trauma produsa bietului catel. Stiu ca la inceput vi se va parea greu, dar o sa va impartasesc din prima mea experienta cu un catel luat in casa, in urma cu 2 ani, cum am depasit "greul" care nu era deloc greu: sa plimbi un catel, sa-l accepti in casa ta etc.
Cand adoptam un catel trebuie sa ne asteptam la cate o plimbare dimineata si seara, plimbare pe care uneori o facem si singuri. Acum vom fi insotiti mereu de catre prietenul nostru catelul, dar beneficiile adoptiei unui catel sunt extraordinare, credeti-ma. Adoptati-l si aveti apoi rabdare sa treaca perioada de inceput si veti descoperi ca el va deveni incet, incet “copilul” dumneavoastra care o sa va distreze si o sa va bucure zilnic cand va intoarceti de la serviciu.
Primul catel a “aparut” in casa mea, in urma cu 2 ani. Si pentru ca aveam doua pisici, nu ma gandeam vreodata sa aduc si un catel. Insa el, Sasha, un tibetan spaniel, a sarit in masina mea intr-o benzinarie. Era muscat de cainii mari, sperit de tot si tremura. L-am luat doar in ideea ca sigur este pierdut si cineva il cauta, iar eu am sa-i gasesc stapanii. Si am inceput sa dau anunturi, sa pun afise pe stalpi, in benzinaria in care il gasisem… Nimic, nimeni nu-l cauta, nimeni nu-l voia… Timpul trecea si uite asa au trecut doua-trei saptamani in care nu mi-am dat seama ca el devenise catelul meu.
Cu Cara am patit la fel, este o cocker-ita abandonata. Oamenii din zona unde am gasit-o stiau ca este de multe luni abandonata, insa era slaba si bolnava si m-am gandit sa o ajut. Am ajutat-o si pe ea si din acest moment trebuia sa fac ceva: un adapost de catei, unul mic - dupa posibilitatile mele. Mi-am convins parintii care locuiesc la tara si am reusit in cateva luni sa concretizam totul - cateva tarcuri, cateva custi, castroane pentru apa, pentru mancare - iar acum pot sa spun ca “am vazut si catei fericiti” pentru ca ei, cateii adoptati de mine, sunt niste catei fericiti. Puteti sa faceti si dumneavoastra un catel fericit. Eu pot acorda "asistenta" oricarei persoane care adopta un catel fara sa ma deranjeze orice intrebare a oricui, oricand.
Date de contact:
Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro
Telefon: 0769036321