Animalute

#cataracta #veterinar #antibiotice #probleme oculare animale #traumatisme corneene #plagi corneene

Expertul Acasa.ro, dr. Nicoleta Simion, medic veterinar: Cele mai des intalnite probleme oculare la animale

Globul ocular, alaturi de componentele sale, prezinta o patologie complexa la animalele de companie. Principalele afectiuni oculare la animale sunt generate, pe o parte, de traumatisme, iar, pe de alta parte, sunt rezultatul unor boli infectioase (maladia Carre, leptospiroza, leucemia infectioasa felina).

Oftalmologia veterinara utilizeaza in scop de diagnostic diferite metode de examinare a ochiului (oftalmoscopul, teste cu substante colorante, ecografia oculara etc.) ce conduc medicul veterinar catre un diagnostic corect si implicit spre un tratament adecvat cauzei.

1 In patologia oculara veterinara, plagile corneene ocupa un loc important, corneea, din cauza pozitiei sale, fiind expusa lezionarii. Plagile corneene pot fi:

  • superficiale
  • profunde
  • penetrante

Traumatismele corneene sunt extrem de dureroase si necesita asistenta veterinara prompta. Rasele buftalmice sunt cele mai afectate, cum ar fi: pechinez, pug etc.

Simptomatologia plagii corneene este usor de interpretat chiar de catre proprietar cu ochiul liber, acesta putand de asemenea sa acorde primul ajutor.

Se recomanda astfel urmatoarele:

  • evitarea frecarii ochiului, astfel ca pacientul trebuie controlat, intrucat aceasta actiune poate agrava leziunea.
  • spalarea ochiului cu apa calduta dupa deschiderea usoara a pleoapelor (ajuta la indepartarea unui eventual corp strain iritant).
  • prezentarea pacientului la un centru medical veterinar.

Tratamentul vizeaza cicatrizarea corneeana si antibioterapia.

2 Luxatia globului ocular este o afectiune frecventa in clinica, indeosebi la rasele brahicefalice si reprezinta iesirea globului ocular din orbita in urma traumatismelor.

Reprezinta o urgenta chirurgicala, al carei tratament vizeaza repunerea ochiului in orbita, urmata de suturarea pleoapelor si antibioterapie.

3 Cherry eye/Prolapsul glandei anexe a pleoapei a treia se caracterizeaza prin prezenta la nivelul unghiului intern al ochiului a unei formatiuni asemanatoare unei cirese (de aici si denumirea de “cherry eye”) si apare cu predilectie la rase pecum: pechinez, bulldog francez, teckel etc.

Tratamentul este chirurgical si consta in infundarea glandei anexe a pleoapei a treia.

4 “Ochiul uscat”/ Cheratoconjunctivita Sicca, afectiune specifica cainilor si care consta intr-o cantitate insuficienta de secretie lacrimala, fapt care determina uscarea corneei si a conjunctivei. Pentru diagnostic se foloseste testul Schirmer, care determina cu ajutorul unor bucati speciale si gradate de hartie cantitatea de lacrimi.

Tratamentul se urmeaza toata viata si presupune folosirea de ciclosporina gel, care determina cresterea cantitatii de lacrimi.

5 Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului si poate fi:

  • congenitala
  • senila

In ambele variante, pacientul prezinta scaderea acuitatii vizuale. In functie de cauza si de tipul cataractei se poate interveni chirurgical sau se pot administra a la long produse care incetinesc procesul de opacifiere a cristalinului.

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea