Animalute

#caini #otita externa #toaletare caine #predispozitie rasa

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar: Semnele otitei externe la caine pe care le poti observa chiar tu!

Inflamatia conductului auditiv extern si a structurilor adiacente poarta numele de otita externa. Aceasta reprezinta una dintre patologiile des intalnite in practica medicala veterinara a animalelor de companie. Putand imbraca aspecte acute sau cronice, otitele externe genereaza o senzatie clara de disconfort, durere cu sau fara modificarea starii generale.

Conductul auditiv la caine are forma literei ”L”, fapt care determina o toaletare si o drenare greoaie a acestuia. Predispozitia de rasa este un element deosebit de important in cazuistica otitelor externe. Rasele cele mai afectate sunt cele cu urechi ample, largi, ce obstrueaza conductul auditiv (cocker-ul), precum si cele cu pilozitate excesiva (Caniche, bichon).

In conditii de mediu prielnice (exces de umiditate), flora bacteriana si componenta fungica existente in mod normal la nivelul conductului auditiv prolifereaza generand aparitia otitelor.

Simptomatologia este usor de recunoscut de catre proprietar:

  • Scuturari frecvente ale capului; frecarea capului de covor sau de obiectele din jur'
  • Prezenta unei secretii auriculare seroasa sau purulenta'
  • Congestionarea tegumentului si manifestarea durerii la palpare.

Complicatii

Othematomul reprezinta una din complicatiile frecvente ale otitelor care nu sunt tratate corect si in timp util. In urma durerii, pacientul se autotraumatizeaza determinand aparitia la nivelul fetei interne a conchiei a unei colectii sangvinolente. In general, tratamentul in othematom este chirurgical, la care se asociaza tratarea otitei daca aceasta este factorul cauzal.

Tratamentul otitei va fi stabilit de catre medicul veterinar curant al pacientului in baza unei antibiograme/antifungigrama. In prealabil, se toaleteaza conductul auditiv cu apa oxigenata/solutii pentru igienizare de uz veterinar.

Masuri de prevenire a otitei externe

Ingrijirea cu regularitate a urechilor va ajuta sa preveniti si sa observati din timp eventuale inflamatii. Baia cainelui necesita o atentie sporita: pentru a preveni scurgerea apei in urechi se recomanda folosirea unor tampoane de vata uscate.

In cazul unei urechi sanatoase, toaletarea se va face o data la doua saptamani, iar daca observati modificari in comportamentul animalului sau la nivelul tegumentului prezentati-va cu companionul dumnevoastra la medic.

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea