Amenajarea gradinii

#sol gradina #sol fertil #sfaturi gradinarit #fertilizare sol

Vrei o gradina frumoasa? Fertilizeaza pamantul in mod natural!

Un pamant fertil, de calitate, iti va ajuta plantele sa creasca mari si sanatoase, iar legumele sa rodeasca mult mai bine. Insa daca nu esti fericitul posesor al unui sol argilos, spre exemplu, va trebui sa il dai o mana de ajutor. Iata cateva trucuri simple si naturale:

Turba rosie

Chiar daca turba nu contine substante nutritive, ea absoarbe nutrientii adaugati si ii elibereaza apoi treptat in sol.

Talasul si frunzele uscate

Resturile vegetale si aschiile mici din lemn se vor descompune rapid si se vor transforma intr-un ameliorator natural pentru sol. Compostul ajuta la retinerea apei in sol si, in plus, contine azot, fosfor si carbon, care vor imbunatati pamantul.

Faina de oase

Faina de oase va asigura necesarul de fosfor si calciu in solul din gradina ta.

Gunoiul de grajd

Foloseste cu mare incredere gunoiul de grajd. Atentie! In stare proaspata are un nivel ridicat de azot, care iti poate arde plantele.

Namolul de purare

Un alt produs bio pentru terenuri este namolul rezultat in urma epurarii apei. Este bogat atat in macronutrienti, cat si in micronutrienti necesari cresterii sanatoase a plantelor cum ar fi azot, fosfor si potasiu, carora li se adauga sulf, magneziu, calciu, mangan, zinc si cupru.

Lemnul de frasin

Cenusa lemnului de frasin va spori alcalinitatea solului si aportul de azot si potasiu. Foloseste-l insa in cantitati mici.

Humusul

Amesteca pamantul din gradina ta cu humus. Acesta va creste fertilitatea solului, va mentine umiditatea si va aerisi terenul pe care iti cultivi plantele si florile.

Paiele

Paiele pot fi folosite pentru a slabi densitatea solului, ajutand astfel la un mai bun drenaj. Pentru a da rezultate bune, paiele se amesteca cu pamant toamna sau cu doua luni inainte de a incepe sa plantezi rasadurile.

Deseuri de hartie

Odata descompuse, resturile de hartie, fie ca este vorba despre ziare sau despre carton, au un nivel ridicat de carbon. Insa trebuie folosite cu moderatie, pentru a nu diminua nivelul de azot din sol.

Sursa foto: growbetterveggies.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului