Amenajarea gradinii

#unelte gradinarit #gradinarit #gradina # gradinarit toamna

Unelte de gradinarit pentru activitatile de toamna

Odata cu sosirea toamnei, activitatile in gradina se concentreaza asupra ingrijirii si a pregatirii spatiului din jurul casei pentru sezonul rece, dar si pentru primavara urmatoare. Activitatile in aceasta perioada pot fi realizate cu unelte specifice. Iata-le pe cateva dintre cele mai importante!

1. Grebla pentru frunze

Grebla este un instrument indispensabil in perioada toamnei. Cu ajutorul sau poti sa aduni frunzele moarte, cazute pe pamant, prevenind astfel putrezirea lor si, ulterior, sufocarea solului sau chiar dezvoltarea unor boli ca urmare a mentinerii frunzelor la suprafata pamantului.

Greblele destinate indepartarii frunzelor ar trebui sa fie cat mai usoare si, astfel, deloc dificil de manevrat, cu o bogatie de dinti care sa iti permita sa aduni cat mai multe frunze cu un numar cat mai mic de miscari. Indiferent daca le preferi pe cele din plastic sau din metal, greblele pentru frunze ar trebui sa fie rezistente si sa poata fi manuite cu usurinta de toti membrii familiei.

2. Grebla pentru gazon

Gazonul are nevoie, la randul sau, de o ingrijire atenta pe durata toamnei, in asa fel incat sa te poti bucura de iarba verde si bogata la sosirea primaverii. Pentru a-l curata poti folosi greble speciale, pentru gazon. Spre deosebire de cele destinate adunarii frunzelor, greblele pentru gazon sunt mai grele, mai mari si pot chiar sa indeparteze iarba uscata si incalcita.

Greblele pentru gazon pot fi folosite cu succes si ca greble pentru frunze, insa, fiind mai grele, risca sa transforme munca in gradina intr-una prea anevoioasa.

3. Furca

Furcile sunt unelte de mare ajutor in gradina, intrucat pot fi utilizate la realizarea unei bogatii de activitati de toamna. De pilda, ai putea investi intr-o furca pentru mulci, adesea mai putin grea si, asadar, mai usor de manevrat decat cea clasica.

Furca pentru mulci iti va fi de un real ajutor la imprastierea acestui amestec hranitor in gradina, pentru a-ti proteja viitoarele plante de frigul iernii, insa va putea fi folosita si la adunarea frunzelor, a ierbii cosite, la imprastierea compostului etc.

Din arsenalul tau nu ar trebui sa lipseasca nici furca de gradina, cu 4-6 dinti, care este utilizata in general la aerisirea solului, cat si in procesul de aplicare a ingrasamantului.

4. Lopeti, sape, cazmale

Din colectia de ustensile de gradinarit nu ar trebui sa lipseasca nici o varietate de lopeti. In functie de specificul lor, acestea vor fi folosite la activitati anume - utilizeaza-le doar in scopul pentru care au fost create!

Spre exemplu, cazmaua este folosita cu precadere la saparea gaurilor pentru plante. Are lama plata si manerul mai scurt decat al unei lopeti. La nevoie, o poti folosi si pentru a indeparta stratul de gheata in sezonul rece.

Lopata este usor de recunoscut datorita formei lamei sale: usor rotunjita si concava. De regula, lopetile au manerul lung si sunt folosite la deplasarea diverselor materiale dintr-o parte intr-alta (nisip, pamant etc.).

Nu uita de sapaliga, o unealta folosita la afanarea solului si la taierea ierburilor nedorite (buruieni). Varianta clasica are lama ascutita la un capat, cu celalalt putand fi trasate santuri in pamant.

Foto: fitandthrifty.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului