Amenajarea gradinii

#plante de gradina #amenajarea gradinii #conifere #tuia #decor gradina

Tuia, coniferul perfect pentru gradina ta

Daca iti doresti pentru gradina ta un conifer care se dezvolta rapid, atunci tuia este alegerea potrivita. Acest conifer inalt este perfect pentru umbra, intimitate si culoare in sezonul rece, atunci cand totul este gri si mohorat.

Tuia este un tip de conifer folosit in special ca bariera de zgomot sau gard natural care ofera multa intimitate datorita foliajului dens. Tuia creste foarte repede, in jur de 1-2 metri pe an. Subtire si conic ca forma, tuia este un arbust foarte usor de crescut. Este foarte rezistent si se dezvolta fara probleme in majoritatea tipurilor de sol.

Creste foarte bine in orice climat si este foarte rar afectat de insecte. Odata ce a crescut, tuia are nevoie de ingrijire minima, iar la cativa ani trebuie sa fie tuns.


Cum sa plantezi tuia


Tuia este un copac inalt, care necesita putina planificare inainte de a fi plantat. Inainte de a planta tuia, este indicat sa masori spatiul unde vrei sa il plantezi. In primul rand ai nevoie de lungimea spatiului pentru a estima numarul de copaci pe care trebuie sa ii plantezi.

Tuia este un copac care se dezvolta rapid in primii ani de viata. Un copac matur ajunge la inaltimea de 18 - 19 metri, in 30 de ani. Plantat in sir, tuia formeaza un gard natural dens, care se formeaza rapid. Cu cat vei planta tuia mai des, cu atat vei obtine un gard viu mai dens. De sine statator, reprezinta un punct de atractie in orice gradina.

Atunci cand plantezi tuia trebuie sa sapi o groapa de doua ori mai larga decat radacinile. Inainte de a planta tuia, inmoaie radacinile in apa. In acest fel vei evita ruperea radacinilor, care trebuie sa fie flexibile.

Planteaza apoi tuia si acopera cu un amestec de compost si pamant dupa care uzi planta imediat. Dupa plantare, este indicat sa uzi tuia permanent, astfel incat pamantul sa se mentina umed.


Cum ai grija de tuia


Tuia este un copac usor de intretinut, care se dezvoltara fara probleme in orice tip de sol. Necesita insa putina atentie, pentru a-si mentine vigoarea si frumusetea. In primul rand, are nevoie de mulcire. Un strat de cativa centimetri de mulci ajuta la retinerea umezelii si protejeaza radacinile copacului in sezonul rece.

Tuia are nevoie de apa la fiecare doua zile, in sezonul cald. Cu un furtun, uda tuia timp de 20 de secunde. In primele doua saptamani de la plantare, tuia are nevoie zilnic de apa. Dupa cele doua saptamani, poti uda copacul la fiecare trei zile.

Dupa prima luna de la plantare, daca nu este foarte cald afara, este indicat sa uzi tuia de doua ori pe saptamana. Dupa sase luni de la plantare, tuia se va inradacina frumos si nu va mai avea nevoie de apa in plus.

Tuia nu are nevoie de fertilizare decat daca toata gradina ta are probleme si trebuie fertilizata in mod regulat.

De asemenea, periodic, tuia trebuie retezat de la varfuri, pentru a stimula cresterea si pentru a-si dezvolta foliajul frumos si bogat. Daca plantezi tuia cu scopul de a forma gard viu, este foarte important sa il tunzi in fiecare an, la inceputul sezonului cald.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului