Amenajarea gradinii

#plante #amenajarea casei #gradina #spatiu verde #acoperis #amenajarea gradinii

Tu stii ce este un acoperis viu? 7 beneficii care te-ar putea surprinde!

Acoperisul viu a devenit, inca din toamna anului trecut, un adevarat trend in materie de amenajare a locuintelor. Acesta inlocuieste in totalitate tiglele si alte materiale folosite pentru acoperis, cu o gradina adevarata si functionala, menita sa imbunatateasca semnificativ calitatea vietii.

Asadar, acoperisul viu este o alternativa ecologica pentru constructii, extrem de indragita in zonele urbane. Numite si acoperisuri verzi, ele nu sunt amenajate cu pamant (fiind prea greu), ci cu un mix de argila granuloasa, compost organic si nutrienti fertilizatori.

Beneficiile acoperisului viu:

1. Un acoperis viu reduce energia utilizata in casa, prin efectul natural de izolatie, care pastreaza caldura in timpul iernii si racoreste interiorul pe parcursul lunilor fierbinti de vara. Astfel, se economisesc sume importante de bani pe instalatiile de incalzire/racire.

2. Acoperisul viu imbunatateste calitatea aerului care patrunde in casa. Dupa cum stii, plantele absorb dioxidul de carbon din atmosfera si elibereaza oxigen, astfel ca nivelul de poluare al aerului descreste. Cand iti aerisesti locuinta, te bucuri de o briza proaspata si purificata.

3. Acoperisul viu nu permite doar plantarea de soiuri ornamentale. In timp ce multe persoane prefera sa cultive plante care rezista secetei si au rol pur estetic, exista si posibilitatea plantarii de capsuni, ardei iuti, plante aromatice si chiar arbori, fara sa se afecteze structura de rezistenta a cladirii.



4. Acoperisurile vii sunt create astfel incat sa absoarba in mod complet apa provenita din precipitatii si sa impiedice umezeala sa ajunga dedesubt. Astfel, nu trebuie sa te temi de inundatii sau ingrasie, cata vreme apelezi la un profesionist pentru amenajarea acoperisului verde: apa este depozitata in substratul solului special, preluata apoi de plante si redirectionata in mediul inconjurator, prin transpiratie si evaporare.

5. Te temi ca un acoperis viu are nevoie de un efort deosebit pentru intretinere? Ei bine, lucrurile nu stau deloc asa: prin montarea unui sistem de irigatie de mici dimensiuni, vegetatia care creste pe acoperisul tale casei supravietuieste perfect.

6. Acoperisurile verzi prezinta o incarcatura mult mai mica de caldura prin ardere (caldura generata atunci cand o arde substanta), decat acoperisurile conventionale. Astfel, incendiile vor produce pagube mai mici.

7. Acoperisurile verzi sunt si antifonice, reducand nivelul zgomotelor din jur cu pana la 40 de decibeli!

Foto://modernhouseinsight.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare