Amenajarea gradinii

#gradinarit sezonul rece #trucuri gradinarit #activitati gradinarit #sfaturi practice #amenajare gradina #gradinarit

Trucuri de gradinarit in sezonul rece

Vremea este din ce in ce mai rece, iar fulgii de zapada si-au facut deja aparitia. Este momentul sa te pui in garda si sa iti pregatesti gradina pentru iarna.

Una dintre intrebarile pe care cu siguranta ti-ai pus-o este daca temperaturile foarte scazute iti vor distruge definitiv plantele ornamentale. In principiu, raspunsul este "NU". Si asta intrucat plantele au capacitatea de a simti schimbarile atmosferice si de a se adapta la ceea ce urmeaza sa vina.

In ciuda a ceea ce ai putea crede, nu sezonul rece este cel care le pune cele mai mari probleme plantelor, ci mai degraba primavara. Atunci plantele devin mai vulnerabile, mai ales cand tendinta este ca temperaturile sa creasca brusc in timpul zilei, iar noaptea sa scada sub zero grade.

Ce trebuie sa faci

Cu toate astea, poti avea in gradina si plante sensibile, asa cum sunt niste puieti de cires sau de prun, ori niste camelii. In acest caz, mai ales daca au inmugurit, cel mai bine este sa le acoperi cu o bucata de panza de sac sau carton. Nu folosi folia din plastic pentru ca pe timpul zilei, atunci cand se mai incalzeste, e posibil sa creezi un adevarat cuptor la nivelul plantei.

Adauga un strat de mulci in jurul plantelor. Acesta va ajuta la mentinerea unei temperaturi constante la radacina.

Tot acum, pana da zapada, mai poti adauga un strat de 3 centimetri de compost. Acesta ii furnizeaza solului cantitatea necesara de nutrienti organici.

Uda plantele. Udarea solului inainte ca temperaturile sa scada prea mult va ajuta planta sa preia umiditatea inainte ca terenul sa devina bocna si sa impiedice apa sa ajunga la radacina ei.

Plantele in ghiveci ar trebui mutate sub streasina casei sau asezate cat mai aproape de un zid, pentru a le feri de viscol. Plantele care se preteaza la a fi tinute in casa trebuie aduse in locuinta, insa trebuie cautata incaperea cea mai racoroasa.

Ce nu trebuie sa faci

Si asa cum sunt o multime de lucruri pe care le ai de facut, sunt si lucruri interzise in gradinaritul in sezonul rece. Spre exemplu, fertilizarea. Toamna tarzie si iarna, plantele nu mai cresc. Intra intr-o stare de conservare, iar ingrasamantul nu va face decat sa le forteze sa creasca, iar plantele risca sa inghete si sa moara.

Totodata, nu trebuie sa le mai uzi atat de des. Atunci cand pamantul nu este inghetat sau acoperit cu zapada, o udare o data pe saptamana este absolut suficienta.

Sursa foto: pagestreetgarden.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului