Amenajarea gradinii

#legume #condimente #gradinarit #amenajare gradina #trenduri amenajari

Trenduri in gradinarit in 2012

Anul 2012 a adus cu el o serie de tendinte in materie de gradinarit care vor fi urmate la nivel mondial. Curios care sunt cele mai interesante dintre acestea? Descopera in cele ce urmeaza!



1 Plante de mici dimensiuni


Un trend spectaculos in 2012 se refera la promovarea plantelor deosebite de mici dimensiuni, ideale pentru spatiile restranse. Printre altele, anul 2012 a vazut aparitia variantelor de mici dimensiuni ale unor plante decorative superbe, perfecte pentru gradinile mici sau chiar balcoane, cum ar fi hortensiile, Physocarpus, weigela sau budleia, supranumita "arbustul fluturilor".


2 Gradini creative de legume


In ultimii ani, gradinarii au devenit tot mai creativi cand a venit vorba despre realizarea rasadurilor de legume. De pilda, o idee care merita incercata ar putea fi modelarea acestora sub forma de curbe. O alta idee creativa ar putea fi plasarea plantelor perene langa culturile de legume. Cu alte cuvinte, in 2012 se pune accentul pe gradina de legume personalizata: asa cum spatiul din jurul casei a fost modelat pentru a se plia pe dorintele tale, la fel s-ar putea intampla si cu gradina de legume.


3 Culturi de legume clasice


Din dorinta de a se indrepta catre o viata mai ecologica, tot mai multi gradinari revin la gradina proprie de legume, pe care o cresc de la zero, pentru a beneficia de produse gustoase si sanatoase. Daca trendul mondial din anii anteriori a impus cultivarea unor legume si fructe exotice, in prezent se mizeaza pe cele clasice, in functie de zona. Cu alte cuvinte, 2012 este anul ideal pentru a te reapuca de cultivarea rosiilor , a vinetelor, castravetilor etc.


4 Gradini in miniatura


Spre deosebire de gradinile din spatiile restranse, cele in miniatura fac parte din decorul casei tale! La ce se refera o gradina in miniatura ? La un terariu sau orice alt container care este amplasat in interiorul casei si care este folosit pentru a creste flori si/sau legume. Cum gradinile in miniatura pot lua cele mai diverse forme, nu ezita sa le plasezi atat in casa, cat si la birou sau pe aleile din curte.


5 Condimente la indemana


In acelasi trend se inscrie si cultivarea condimentelor in ghivece in interiorul casei. De ce nu ai pune si tu o astfel de idee in practica? Pe langa efectul vizual deosebit (condimentele pot fi plantate in cele mai diverse vase si aranjate in fel si chip), vei avea la indemana plante aromatice proaspete ori de cate ori vei avea nevoie. Nu te sfii, asadar, sa cultivi marar, patrunjel, busuioc, cimbru etc.


6 Texturi variate


In 2012, ai putea face loc in gradina ta si catorva plante cu textura deosebita (indiferent care este aceasta), pentru un efect spectaculos. Asupra caror plante te-ai putea opri? Printre altele, asupra unora precum Colocasia (urechea de elefant), Festuca, Begonia Rex sau Stachys byzantina (urechi de iepure).


7 Gradina intima


Indiferent de spatiul de care dispui - unul generos sau dimpotriva -, in acest an accentul se pune pe colturile intime, propice relaxarii. Transforma-ti gradina (sau o parte din ea) intr-un spatiu in care te poti relaxa cu prietenii sau citind o carte buna, cu un pahar de limonada alaturi.

Sursa foto: ecosalon.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului